Wat in Nederland nog een droom is hebben onze zuiderburen zonder veel morren goedgekeurd. De Belgische Kamer van volksvertegenwoordigers heeft ingestemd met een wet om dierenwelzijn op te nemen in de grondwet. Eerder had de Senaat ook al voor de grondwetswijziging gestemd. De Belgische grondwet erkent dieren voortaan als wezens met gevoel.

Belgische grondwet erkent dieren als wezens met gevoel
Belgische grondwet erkent dieren als wezens met gevoel | Foto (cavia’s): publiek domein

De Belgische dierenbeschermingsorganisatie GAIA noemt het opnemen van dierenwelzijn in de Belgische grondwet:

“…een historische doorbraak.”

Wezens met gevoel

En het is ook een historische doorbraak. Dieren rechten toekennen via de grondwet is bijzonder en de grondwettelijke erkenning van dieren als wezens met gevoel de wens van menig dierenvriend. De wetstekst luidt:

“Bij de uitoefening van hun respectieve bevoegdheden streven de federale staat, de gemeenschappen en de gewesten naar bescherming van en zorg voor dieren als wezens met gevoel.”

.

Kalfjesleed in Nederland
Wezens met gevoel dienen anders behandeld te worden | Foto: screenshot video House of Animals-AnimalsToday/YouTube

Gevolgen wijziging grondwet

Uit liberale (Open VLD) en christendemocratische hoek (CD&V) kwamen de tegenstemmers, maar met een tweederdemeerderheid is de grondwetswijziging aangenomen. Tegenstanders vrezen dat de verandering van de Belgische grondwet van invloed gaat zijn op het houden van dieren in de vee-industrie, bijvoorbeeld door minder verstrekte vergunningen en radicale aanpassingen van het ‘systeem’. Ook vee- en paardenmarkten zouden tot het verleden kunnen gaan behoren. Vissers en jagers tenslotte zijn ook bang dat hun activiteiten in een ander juridisch krachtenveld terechtkomen dankzij de grondwetswijziging in België.
.

#GNvdD: Ecuador geeft als eerste land wettelijke rechten aan wilde dieren

.
Bij onze oosterburen hebben dieren ook een plek in de grondwet en in steeds meer landen groeit het besef dat dieren geen dingen zijn maar wezens met gevoel. In Nederland hebben dieren nog geen grondwettelijke bescherming.

Bron:

Waarom gekweekte octopussen zullen lijden

©AnimalsToday.nl BVR