Redwings Horse Sanctuary in Essex (UK) heeft een zeer dun paard zonder bekende eigenaar gered van een wisse dood. Door een tak van een braamstruik in zijn mond was Boris niet meer in staat om te eten.

eten
Boris werd gevonden met een braamtak in zijn mond | Foto: Redwings Horse Sanctuary/Facebook

Boris, een 16 jaar oud paardje, werd gevonden in een veld in Harlow, Essex (VK). Hij was sterk verwaarloosd, enorm vermagerd en had heel veel pijn. Doordat een tak van een bramenstruik zich in zijn mond had vastgezet, kon hij niet meer eten. Boris was zo vermagerd dat hij een bodyscore had van maximaal 0.5 op een schaal van 5. Ter vergelijking; een gezond paard heeft een bodyscore van 3 op een schaal van 5.

Geen eigenaar

Boris werd, direct nadat hij gevonden was, overgebracht naar de Jackson Veterinary Clinic. Hier werd de tak uit zijn mond verwijderd, werden de wonden in zijn mond schoongemaakt én kon hij genieten van zijn eerste maaltijd in dagen.

Helaas meldde er zich geen eigenaar. Redwings wordt nu zijn nieuwe permanente thuis en inmiddels staat Boris in het Redwings Centre in Norfolk (UK), waar het dierenartsenteam hem scherp in de gaten houdt.

https://www.facebook.com/RedwingsHorseSanctuary/posts/10157136826991263?__xts__%5B0%5D=68.ARBdCx1VpSoJHw6bRm_D4HJHFFduuhPmHpm0YWSvPH71i7d5M20lcsgBJ6I1pAj2cDEU0XpFazyFoXMcT15yHms7qd1vlM-IWEOOJBO0JxOy8Cv-Fkkv5T0uDXn8PPzJotcw4MQUAhDOv3aNCorU3qqxr47mQD5SoxQ0Ltq2suPNIGD25EdbV6YRe5fAMda20vcS8chjRmjpowfk4tWTzrKMP0sOMdmuhTrzYChgYsfKbuILzyg5sm5ESg90a6B0MjPa0NThTHe8jFFYLznMrz28R0Z0QRTk9R9baeAvVHCkScUZaiszuxFtoNg&__tn__=-R

Schrijnend geval

Jo Franklin van Redwings en inspecteur bij de RSPCA, vertelt dat Boris bij zijn ontdekking doodsangsten uitstond:

“Hij wilde niks eten, zelfs geen appel. Uiteindelijk opende hij zijn mond een beetje en zagen we de tak zitten. Het leek net alsof hij op deze manier hulp vroeg. Meestal lukt het me wel om rustig te blijven, maar om Boris zo veel pijn te zien lijden was vreselijk om mee te maken. Daarbij is deze zeer pijnlijke en levensbedreigende situatie te voorkomen door regelmatig de mond van jouw paard na te kijken.

Aan het eind van deze reddingsdag konden we Boris veilig in de warme stal van de dierenkliniek achterlaten, waarbij hij lekker stond te kauwen op wat zacht voer. Dit zijn de dieren waar ik dit werk voor doe. Ze krijgen zo (weer) een veilig en stabiel leven op een plek waar goed en liefdevol voor ze gezorgd wordt voor de rest van hun leven.”

Uitbreiding werkgebied

Dit jaar vergroot Redwings het werkgebied door het openen van twee nieuwe reddingscentra. Zo krijgen meer opvangpaarden een kans op een veilige thuisplek en kunnen er meer paarden in nood opgevangen worden.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Astrid Hazekamp