Amerikaanse wetenschappers verbonden aan het Smithsonian Instituut brachten vorige week in het nieuws dat zij voor het eerst in 35 jaar een nieuw soort carnivoor op het westelijk halfrond hebben (her)ontdekt. Het diertje wordt een olinguito genoemd.

olinguito
(Her)ontdekte diersoort, de olinguito | Foto: Wikimedia Commons

Olinguitos behoren tot de familie van de wasberen en lijken op een kruising tussen een kat en een teddybeer. In het Spaans betekent olinguito zoveel als ‘kleine’ of ‘schattige olingo’, waarbij olingo dan het geslacht is waartoe het dier behoort.

Andesgebergte

Oliguitos zijn nachtdieren en leven hoog in de bomen van het Andesgebergte in Ecuador en Columbia. Het diertje werd per toeval ontdekt tijdens een vergelijkend onderzoek naar olingo’s. Bepaalde exemplaren lieten afwijkende eigenschappen zien. Uiteindelijk hebben DNA-onderzoek en bevindingen tijdens een recente expeditie uitsluitsel gegeven, dat het daadwerkelijk om een nieuwe soort gaat. Het dier was al wel eerder op de radar geweest, maar werd abusievelijk tot een andere soort gerekend. Het is dan ook meer een herontdekking dan een ontdekking.

Bedreigd

De olinguito is helaas ook weer een dier dat direct toegevoegd kan worden aan de almaar groeiende lijst van bedreigde diersoorten. Hun voortbestaan wordt bedreigd doordat zijn leefgebied verdwijnt ten koste van menselijke activiteiten als bebouwing en landbouw.

Bron: HBVL.be ©PiepVandaag.nl