Sinds deze week handhaaft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ, voorheen IGZ) op illegaal gebruik van rimpelvuller Botox. Dit middel mag in Nederland alleen gebruikt worden voor medische toepassingen door gekwalificeerd personeel. Maar bij veel beautysalons vinden gewoon behandelingen plaats met het gif, waarvoor ontelbaar veel muizenlevens opgeofferd worden. Iedere verkochte partij Botox dient namelijk getest te worden op muizen.

Handhaving verbod cosmetisch gebruik rimpelvullers spaart duizenden muizenlevens | Foto: publiek domein

Botox is de merknaam van een krachtig zenuwgif (neurotoxine), bekend van botulisme bij watervogels. Zij sterven uiteindelijk aan een ‘respiratoir arrest’; het stoppen van de ademhaling, een zeer pijnlijke en stressvolle dood. Ditzelfde overkomt jaarlijks honderdduizenden proefmuizen, want iedere partij rimpelvuller moet getest worden. De muizen krijgen het gif ingespoten in hun buik en sterven vervolgens op vreselijke wijze door verstikking.

Illegaal gebruik Botox

Officieel mag Botox alleen gebruikt worden bij medische toepassingen door gekwalificeerd personeel, niet als rimpelvuller in de beautysalon op de hoek. Maar het cosmetisch gebruik vindt illegaal op grote schaal plaats en hierdoor wordt er veel meer omgezet dan noodzakelijk. Wanneer hieraan door handhaving een einde komt kan dat jaarlijks vele duizenden muizenlevens sparen.

Sinds 2013 geldt in de Europese Unie een verbod op het testen van cosmetica op dieren. Maar door het gebrek aan handhaving door zowel de IGJ als de NVWA, is er een wildgroei ontstaan van illegaal gebruik van de rimpelvuller.

Botox
Er zijn diervriendelijke alternatieven | Foto: publiek domein

Cruelty Free Europe voert samen met Een DIER Een VRIEND (EDEV) al jaren campagne tegen het onbeschrijfelijke leed van Botoxmuizen. De organisaties hebben onder meer producenten Ipsen en Merz bijgestaan in de ontwikkeling en goedkeuring van alternatieve tests zonder muizen. Deze diervriendelijke tests zijn goed mogelijk, dus nu is het wachten op het definitieve einde van dierproeven voor Botox en aanverwandte merken met hetzelfde gif.

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel