De ganzenjacht bij Reeuwijk blijft voor ernstige misstanden zorgen. Afgelopen weken zijn diverse aangeschoten dode ganzen gevonden, die vermoedelijk door jagers aan hun lot werden overgelaten of zelfs bewust gedumpt zijn. Daarbij wordt ook nog gejaagd pal naast en dankzij het aangrenzende Natura 2000 gebied.

Ganzenjacht bij Reeuwijk
Ganzenjacht bij Reeuwijk: aangeschoten gans met gebroken vleugel | Foto: via Animal Rights

Om bij de Reeuwijkse plassen te mogen jagen maakt de gemeente gebruik van wat lijkt op een U-bochtconstructie. Om te jagen is een terrein van 40 aaneengesloten hectare nodig, maar daarvan is geen sprake bij Reeuwijk. Daarom verhuurt de gemeente een deel van het naastgelegen Natura 2000 gebied aan de jagers, die daarmee op papier wel voldoende aaneengesloten gebied hebben, al mag er in het beschermde natuurgebied niet gejaagd worden. Het heeft er alle schijn van dat met dit trucje de mazen in de wet zijn opgezocht om de jagers tegemoet te komen en koste wat kost de ganzenjacht bij Reeuwijk doorgang te laten vinden.

ganzenjacht bij Reeuwijk
Aangeschoten gans bij Reeuwijk | Foto: via Animal Rights

Veel meldingen dode ganzen

Tevens komen er afgelopen weken opvallend veel meldingen binnen van aangeschoten dode ganzen rond de Reeuwijkse plassen, zo meldt Animal Rights. Het vermoeden bestaat dat deze dieren aan hun lot zijn overgelaten om te sterven of misschien zelfs bewust gedumpt werden. Jessica Smit:

“Eerder dit jaar werden dode dieren gedropt bij buurtbewoners die zich uitspreken tegen de jacht. Wij vermoeden dat ook nu weer jagers verantwoordelijk zijn.”

ganzenjacht bij Reeuwijk
Eerder dit jaar werden dode dieren gedropt bij buurtbewoners die zich uitspreken tegen de jacht | Foto: via Animal Rights

Animal Rights en andere organisaties roepen de gemeente op om te stoppen met de verhuur van beschermd natuurgebied, waarmee de ganzenjacht bij Reeuwijk op papier mogelijk wordt gemaakt. Smit:

“Misstanden bij de jacht volgen elkaar op en beschermde natuur wordt in de uitverkoop gegooid. Wij willen dat de gemeente nu eindelijk eens verantwoordelijkheid neemt en de huur beëindigt.”

  • Lees ook:

Ernstige misstanden gefilmd tijdens ganzenjacht in Reeuwijk (video)

.
Bron:

©Animals Today Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.