Animal Rights maakt zich ernstig zorgen over het dierenleed dat gepaard gaat met de jacht op ganzen in Reeuwijk. Afgelopen zaterdagochtend filmde de dierenrechtenorganisatie schokkende beelden van de ganzenjacht.

Reeuwijk
Een aangeschoten gans vecht voor zijn leven | Foto: screenshot video Animal Rights/YouTube

Campagneleider Jessica Smit van Animal Rights over de beelden gefilmd bij Reeuwijk:

“We zagen aangeschoten ganzen die minutenlang lagen te spartelen in het water, een ware lijdensweg. Er gaat in Reeuwijk van alles mis bij de jacht: gewonde ganzen blijven met hagel in het lijf achter en buurtbewoners en tegenstanders van de jacht worden geïntimideerd.”

De Reeuwijkse plassen zijn dertien plassen bij Bodegraven en Gouda, ten oosten van het dorp Reeuwijk. Een geliefd natuurgebied en een waar vogelparadijs wat vele recreanten trekt. Niet voor niets is een groot gedeelte van dit gebied aangewezen als beschermd natuurgebied. De afgelopen zaterdagen veranderde dit gebied echter in een ware schiettent: midden in het broedseizoen worden ganzen bij bosjes uit de lucht geschoten en gewonde dieren blijven hulpeloos achter. In 2017 zijn er in totaal 8.781 ganzen doodgeschoten in Reeuwijk.

Wat gaat er mis?

  • er wordt gejaagd in het broedseizoen;
  • er wordt gejaagd vlak bij en rondom een beschermd (Natura-2000) natuurgebied;
  • aangeschoten dieren liggen minutenlang in het water te vechten voor hun leven;
  • gewonde dieren met gebroken vleugels en hagel in het lijf worden aan hun lot overgelaten;
  • dode dieren worden achtergelaten bij buurtbewoners die zich uitspreken tegen de jacht.

Bekijk de confronterende beelden hoe een gans een vreselijke doodstrijd voert:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Gewonde dieren aan hun lot overgelaten

Na de jacht op en rondom De Reeuwijkse plassen worden er regelmatig gewonde dieren met hagel in het lijf of gebroken vleugels aangetroffen. Buurtbewoners proberen de dieren te vangen en als dit lukt, worden ze overgedragen aan de dierenambulance of naar een opvangcentrum gebracht. Zo’n 25 tot 40 procent van de ganzen in Nederland vliegt rond met hagel in het lijf. Jessica Smit:

“Aan de ene kant worden ganzen uit de lucht geschoten door jagers en aan de andere kant zijn opvangcentra bezig om gewonde dieren te verzorgen en uit te zetten in het wild. Dit snapt toch niemand.”

Ganzenjacht moet anders

In heel Zuid-Holland zijn in 2017 zo’n 76.000 ganzen doodgeschoten. Animal Rights vindt dit onacceptabel en pleit voor een diervriendelijke en duurzame visie op de inrichting van ons landschap. Jessica Smit:

“Jacht is de belangrijkste doodsoorzaak van ganzen in Nederland, maar wat wij vastleggen is slechts het topje van de ijsberg. Om te achterhalen wat er allemaal nog meer mis gaat zullen wij een informatieverzoek indienen bij de provincie.”

Bron:


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.