Bijna waren ze uitgestorven in Engeland, minder dan 20 boommarters leefden nog in het land. Om een levensvatbare populatie te creëren zijn in augustus en september 18 boommarters uitgezet in het gebied Forest of Dean, door natuurorganisatie Gloucestershire Wildlife Trust. De locatie is geheim gehouden.

boommarters
Na een lange afwezigheid zijn boommarters weer terug in het Engelse Forest of Dean | ©Yves Adams, Vilda natuurfotografen

In het Forest of Dean, in het graafschap Gloucestershire, zijn 18 boommarters geherintroduceerd. De laatste keer dat een boommarter in dit bos werd waargenomen was in 1860: waarschijnlijk is de diersoort sinds die tijd afwezig geweest in dit gebied.

Ooit kwamen boommarters, die behoren tot dezelfde familie als otters en wezels, veel voor in Engeland. Zoals helaas voor veel wilde dieren geldt, zijn jacht en verlies van leefgebied (bos) er de oorzaak van dat deze diersoort, die ooit veelvuldig voorkwam op het Britse eiland, bijna geheel was uitgestorven. De boommarters werden steeds meer naar dunbevolkte uithoeken gedreven, uiteindelijk waren er alleen nog een aantal te vinden in het noordwesten van de Schotse hooglanden.

Uit Schotland zijn in augustus en september 18 boommarters overgebracht naar het Forest of Dean. De dieren hebben een halsband met zender om, zodat ze nauwgezet gevolgd kunnen worden.

Boommarters planten zich niet snel voort. Dr. Catherine McNicol van Gloucestershire Wildlife Trust geeft aan:

“Boommarters zijn ongrijpbare en schuwe dieren, dat ze aanwezig zijn zie je gewoonlijk alleen aan hun uitwerpselen op het midden van een bospad. Ze krijgen slechts enkele jongen per jaar, als de voortplanting al succesvol is, dus het herstellen van de populatie in het Verenigd Koninkrijk gaat langzaam. We hopen dat hun bescherming, naast de herintroductie, ze de stimulans geeft om robuust te worden en te gedijen.”

Inheemse dieren zoals boommarters hebben een belangrijke rol in een gezond ecosysteem, ze zorgen voor de balans in bosgebieden. Boommarters zijn omnivoren: ze eten fruit, paddenstoelen en prooidieren waaronder de grijze eekhoorn en houtduiven. Gloucestershire Wildlife Trust hoopt de komende twee jaar nog meer boommarters uit te zetten, zodat de populatie zich zal gaan verspreiden en aansluiting zal vinden bij hun soortgenoten die in Wales zijn geherintroduceerd.

Boommarters zijn ongeveer net zo groot als een huiskat, hebben een slank lijf, bruine vacht en een kenmerkende roomkleurige ‘slab’ op hun keel. Hun staart is lang en borstelig, en ze hebben prominente ronde oren. Ze zijn niet de enige verdwenen inheemse diersoort die zijn geherintroduceerd in het Forest of Dean. Vorig jaar nog zijn er ook bevers uitgezet.

Bevers uitgezet in Forest of Dean na 400 jaar afwezigheid

Bronnen:

@Animals Today Angelique Lagarde