Op 4 oktober vieren we Werelddierendag. Maar valt er wel iets te vieren? Eindredacteur Bart van Riel van Animals Today laat zijn licht schijnen over dierendag en zoekt naar een antwoord. Er zijn vele dierendagen, zo lijkt het wel.

Werelddierendag
Is Werelddierendag een feest? | Foto: publiek domein

Op 4 oktober vieren we Werelddierendag. Maar valt er wel iets te vieren? Vieren we de liefde voor onze huisdieren en eten we uit piëteit een dag geen vlees? Vieren we ons respect voor alle dieren? Of is het een feest met een bittere bijsmaak: één dag per jaar doen alsof en daarna door op de oude voet?

Altijd Werelddierendag

Veel mensen zeggen gelukkig dat het altijd dierendag is en iedereen met huisdieren herkent dat gevoel. Als je goed bent voor je dieren heb je een (h)echte band en vaak is die sterker dan met menig mens. Iedereen die wel eens een geliefd dier verloor kent het verdriet en de leegte die een overleden kameraadje achterlaat.

Werelddierendag
Kameraadschap | Foto: publiek domein

Werelddierendag is echter ook sterk verbonden met commercie, want we moeten allemaal onze huisdieren extra in de watten leggen. Kluiven, snoepjes, speeltjes, nieuwe mandjes. Er valt veel te verdienen aan huisdieren, wat te merken is in de reclameblokken voorafgaand aan de vierde oktober.

Morgen?

Er wordt ook terecht opgeroepen om vandaag geen vlees te eten. Eet Geen Dierendag dus. Maar hoe zit dat morgen? Zaterdagmiddag even winkelen en tussendoor friet met frikadel speciaal? Die snack was een van de 55 miljoen dieren die we jaarlijks nodig hebben voor een vette bek, of om een boterham te beleggen. En gaan we op Eet Geen Dierendag volgend jaar een stapje verder en laten we zuivel en eieren dan ook staan?

Eten we op Werelddierendag trouwens geen vlees omdat we respect hebben voor dieren in het algemeen? Of vooral vanwege het dierenleed in de vee-industrie, de misstanden in de slachthuizen en de lamlendigheid van organisaties en overheden, die dieren onder hun hoede niet de vereiste zorg bieden?

Werelddierendag
Was het maar altijd dierendag | Foto: publiek domein

De cirkel sluit zich en de vraag of dierendag een feest is valt niet te beantwoorden. Voor de een wel, voor de ander niet – en dat geldt voor mens en dier. Er zijn vele dierendagen, zo lijkt het wel. Laat je echter niet tegenhouden om de hond, poes, cavia’s of konijnen vandaag een extra knuffel te geven, of iets lekkers. Voel dat je om ze geeft, alle dagen van het jaar. Maar terwijl Snuffel tevreden op een wortel knaagt draaien de slachthuizen gewoon door, schieten jagers dieren dood en zijn de boodschappen voor het weekend al gedaan. Dierendag is (g)een feest voor alle dieren.

Bart van Riel – eindredacteur Animals Today

©AnimalsToday.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.