Nieuwsuur, Koffietijd, de film Teef, Quote, RamBam, De Volkskrant, Kassa, de documentaire Forest Hope en Klokhuis kregen gisteren in de Rode Hoed in Amsterdam een Gouden Vogel uitgereikt. De House of Animals Awards zijn publieksprijzen en er is gestemd in zes categorieën. Daarnaast werden drie Gouden Vogels uitgereikt als aanmoedig, eervolle vermelding en voor vakkundigheid.

De winnaars van de Gouden Vogels - House of Animals Awards 2019
De winnaars van de Gouden Vogels – House of Animals Awards 2019

De jaarlijkse House of Animals Awards zijn voor de derde keer uitgereikt aan Nederlandse mediaproducties die op bijzondere wijze aandacht schonken aan dierenwelzijn. Dit zijn de winnaars in de categorieën waarvoor gestemd kon worden:

Nieuws & Actualiteiten

Nieuwsuur met item Hondengevechten
Vier verdachten zouden 26 honden voor hondengevechten hebben gefokt en de gewonde dieren zelf hebben verzorgd met illegale medicijnen en een hechtpistool. Het is voor het eerst dat justitie een zaak tegen organisatoren van hondengevechten voor de rechter brengt.

Infotainment

Kassa met item over dons
De afgelopen twee jaar zijn steeds opnieuw misstanden en dierenleed aan het licht gekomen in de pluimveesector, waar eenden en ganzen gehouden worden en tijdens of na hun leven geplukt worden voor hun dons.

Fictie

De film Teef
Een zwerfhond loopt onrustig door het station. Wanneer ze wordt opgejaagd door de beveiliging vlucht ze het station uit, via het spoornetwerk de bossen in. Vanaf dan leren we outcast Noa kennen, die in het hondenasiel van haar zwakke vader John en haar dominante oom Louis werkt. Samen met mede-outcasts Moussa en Berry trekt ze er vaak op uit om haar frustratie bot te vieren op het omliggende dorp. Wanneer de valse herder uit de bossen verschijnt en Noa haar weet te vangen, herkent ze iets in de teef en probeert haar voor zich te winnen. Om dichter bij het dier te kunnen komen, kan Noa niet anders dan zichzelf toestaan kwetsbaar te zijn.

Documentaire

Documentaire Forest hope
Forest Hope volgt de Nederlandse olifantenspecialist Antoinette van de Water die vastbesloten is het aantal mens-olifant conflicten in Azië en Afrika te verminderen. Doordat het leefgebied van wilde olifanten steeds kleiner wordt, als gevolg van de menselijke bevolkingsgroei en daarmee de toename van landbouwgrond, vormen deze conflicten een serieus probleem.

Jeugd

Klokhuis met aflevering Paardenrusthuis
Net als mensen, worden paarden ook bejaard. Janouk gaat langs bij een speciaal paardenbejaardenhuis, waar oude paarden rustig mogen wonen. Er is plaats voor 120 paarden die met pensioen zijn. Ze worden goed verzorgd op hun oude dag. Het paard van Ridder William heeft last van z’n rug.

Krant / Tijdschrift

Quote met artikel Bloedgeld 
De vlees- en eierproducenten uit de Quote 500 boeren goed. De dierenhandelaren op de rijkenlijst verdienen vorstelijk aan dierenleed, er wordt niet of nauwelijks geïnvesteerd in dierenwelzijn. Ze verdienen fors aan dode biggen, overspannen nertsen en mishandelde kalveren. gelukkig is er een lichtpuntje, Vleesverwerker Zwanenberg Food Group, vooral bekend om zijn Kips leverworst, omarmt de vegetarische markt.

RamBam winnaar vakjury Gouden Vogel House of Animals Awards 2019
Uitreiking Gouden Vogel van de vakjury aan RamBam | Foto: Animals Today

Naast de publieksprijzen werd er driemaal een Gouden Vogel uitgereikt ter aanmoedig, als eervolle vermelding en beloning voor vakkundigheid.

Committee of Honour

Volkskrant met opiniestuk Veeboeren we stoppen ermee
Het rapport van het klimaatpanel IPCC van de Verenigde naties is duidelijk. De wijze waarop mensen land gebruiken en voedsel produceren moet op de schop. De belangrijkste verandering: minder vlees. Volgens koeienboer Annette Harberink, varkensboer Kees Scheepens en kippenboer Ruud Zanders doen veeboeren er goed aan met hulp van politiek en goede wil te stoppen.

Vakjuryprijs

Rambam met aflevering Handel in Exotische Dieren
De Rambammers onderzoeken hoe makkelijk het is om als leek allerlei exotische diersoorten te houden in Nederland. Van een kaaiman tot een servalkat, wettelijk gezien mag het allemaal.

Honourable mention (eervolle vermelding)

Koffietijd
Koffietijd krijgt een eervolle vermelding omdat de redactie consequent aandacht besteedt aan dierenwelzijn, op een manier die een breed publiek aanspreekt. De Gouden Vogel is bedoeld als stimulans om hiermee door te gaan en andere redacties te inspireren hetzelfde te doen.

©AnimalsToday.nl