In het westen van Borneo is een jonge mannetjes orang-oetan van slechts 7 jaar gered door o.a. het team van de International Animal Rescue (IAR). Het dier werd vermagerd, uitgedroogd en verzwakt gevonden, als resultaat van het vluchten voor de bosbranden in het gebied. Net als de twee andere orang-oetans die vorige week zijn gered, wordt het dier verzorgd in IAR’s orang-oetang redding- en revalidatiecentrum. Zodra hij hersteld is, zal het jonge dier weer worden vrijgezet in een beschermd nationaal park.

orang-oetan
Jonge orang-oetan wordt gered van de bosbranden in Borneo | Foto: Pixabay

 

Nadat hij zichzelf op wonderbaarlijke wijze had bevrijd van een dodelijke valstrik, dwaalde het jonge dier rond op een rubberplantage; wanhopig opzoek naar eten. Samen met vele andere dieren moest hij het bos verlaten, omdat het al twee maanden lang in brand stond. Toen hij werd gevonden door een team van de International Animal Rescue (IAR) en de Natural Resources Conservation Centre (BKSDA), was hij vermagerd en uitgedroogd. Ook had het dier door de valstrik een diepe, geïnfecteerde wond in zijn been opgelopen. Toen hij eenmaal veilig was verdoofd, kon het reddingsteam dringend medische hulp bieden. Met spoed werd hij naar het redding- en revalidatiecentrum van IAR in Ketapang, in het westen van Borneo, gebracht. Hier krijgt hij nu de zorg die hij nodig heeft om weer aan te sterken, zodat hij in de toekomst weer vrij kan worden gelaten in een beschermd, nationaal park.

Redding nr. 3 in slechts 2 weken

Vorige week nog werden er ook al 2 volwassen orang-oetans gered. Ook zij waren op de vlucht voor de moordende bosbrande. Tantyo Bangun, voorzitter van IAR Indonesia:

“Vorige week maandag hebben we ook al twee orang-oetans gered van een brandend veld. Deze plotselinge toename van reddingen doet ons denken aan de grote branden van 2015, die resulteerden in de redding van meer dan 40 orang-oetansHet is de hoogste tijd om het probleem van bosbranden op te lossen. Ze richten niet alleen schade aan bij mensen, maar ze dragen ook bij aan de vernietiging van natuur en biodiversiteit. Als dit soort bosbranden-gerelateerde problemen niet onmiddellijk worden opgelost, zullen orang-oetans binnenkort uitsterven.”

IAR geeft aan te blijven samenwerken met de BKSDA en Gunung Palung National Park, om samen te proberen oplossingen te vinden voor vele bedreigingen waarmee orang-oetans worden geconfronteerd; vernietiging van hun habitat, stroperij en dit soort bosbranden.

Bronnen

©AnimalsToday.nl Joy de Vos


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.