Voor het eerst in 400 jaar leven er weer bevers in het district Forest of Dean, in het Britse graafschap Gloucestershire. Vorige week zijn de grote knaagdieren uitgezet nabij het plaatsje Lydbrook. Men verwacht dat herintroductie van de bever als sleutelsoort de biodiversiteit in het gebied zal vergroten en de kans op overstromingen helpt verminderen.

bevers
Bevers uitgezet in Forest of Dean | Foto (illustratief): Lars Soerink, Vilda natuurfotografen

Een paartje van twee volwassen bevers uit Beieren is uitgezet in een afgesloten terrein van 6,5 hectare bij het plaatsje Lydbrook, bij de de rivier Wye. In dit gebied heeft men veel last van overstromingen en, zoals eind 2017 op Animals Today te lezen was, de verwachting is dat de nijvere bevers hierin een rol kunnen spelen.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode




 

Biodiversiteit bevorderen en overstromingen voorkomen
Bevers zijn inheemse dieren, en waren wijdverspreid in Groot-Brittannië. 400 jaar geleden zijn ze echter uitgeroeid. Nu wordt de bever uitgezet om overstromingen te helpen voorkomen: door het bouwen van dammen en kanalen vertraagt de stroming. De vijvers, geulen en poelen die zo ontstaan zijn een ideale leefomgeving voor allerlei vogelsoorten, insecten en kleine zoogdieren. Kevin Stannard van de bosbouwcommissie is zeer verheugd over het uitzetten van de bevers

“Deze vrijlating is  een gedenkwaardige gebeurtenis voor het Forest of Dean. We kijken uit naar de ecologische en hydrologische voordelen die de aanwezigheid van bevers gaat brengen in de rivier Greathough Brook.”

Bevers welkom
Bij de vrijlating van de bevers was Michael Gove aanwezig, de minister van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken:

“De bever heeft een speciale rol in het Engelse erfgoed en dat van het Forest of Dean. Deze vrijlating is een fantastische gelegenheid om de potentiële impact van herintroducties beter te begrijpen en deze iconische soort te helpen, 400 jaar nadat deze uitgeroeid is. De gemeenschap van Lydbrook heeft dit project enorm ondersteund en de bevers zullen een welkome aanvulling zijn op de lokale populatie wilde dieren.”

Aan de aanwezigheid van de minister was weinig ruchtbaarheid gegeven, om te voorkomen dat protesten tegen het regeringsbeleid zouden plaatsvinden, zoals de omstreden dassendoding. Daarnaast worden in het gebied wilde zwijnen gedood (net als bevers een van oorsprong inheemse diersoort overigens), uit verkeersveiligheidsoverwegingen en omdat ze schade zouden aanrichten. Gove is bij veel natuurliefhebbers dan ook geen geliefd persoon.

Grote knaagdieren
Wil je meer weten over bevers, de grootste knaagdieren van Europa? Op de website van Animals Today lees je het uitgebreide artikel: Weetjes: De bever, een aquatische architect.

bevers
Bever tussen wilgenpluisjes | Foto: Lars Soerink, Vilda natuurfotografen

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde