Onderzoekers van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in het Belgische Tervuren hebben 305 nieuwe diersoorten ontdekt in de periode 2011-2012. Het gaat om niet eerder beschreven diersoorten waaronder nachtvlinders, spinnen, miljoenpoten, vissen en zeekomkommers.

Afrikamuseum
Koninklijk museum voor Midden-Afrika Tervuren | Foto credit Wasily via Wikimedia Commons

De dieren werden niet alleen tijdens wetenschappelijke expedities in Afrika ontdekt, maar ook gevonden in museumcollecties.

“Wegens het grote aantal specimens verzameld tijdens de wetenschappelijke expedities, duurt het soms jaren vooraleer ze allemaal in detail kunnen worden onderzocht”, aldus departementshoofd biologie, Marc De Meyer.

Een van de opdrachten van de onderzoekers van het museum is de Afrikaanse biodiversiteit ontdekken, benoemen, beschrijven en klasseren. Dit noemt men taxonomie en het is de basis voor alle andere soorten onderzoek in de biologie.

De wetenschappers van het museum combineren moderne technieken zoals de moleculaire biologie en de rasterelektronenmicroscopie met klassieke methodes, zoals morfologie en anatomie. Zo werden er een paar nieuwe spinnensoorten ontdekt door het gebruikt van nieuwe technologieën.

“Via een nieuwe techniek konden we beter zoeken naar diersoorten in de boomkruinen. In de bovenste lagen van de bomen ontdekten onze wetenschappers veel diersoorten die we daar niet zouden verwachten, zoals nieuwe spinnen”, aldus De Meyer.

Volgens De Meyer worden ieder jaar nieuwe diersoorten ontdekt, maar het aantal lag in de periode 2011-2012 wel bijzonder hoog. Volgens het Afrikamuseum duidt dit erop dat er nog heel veel meer soorten ontdekt moeten worden.

De 1,5 miljoen diersoorten die nu bekend zijn, waarvan 1 miljoen insecten, zouden slechts zo’n 15 procent zijn van het aantal diersoorten op aarde.

Bron De Morgen ©PiepVandaag.nl