Volgens schattingen zijn zo’n 70.000 dieren gestorven door de bosbranden die afgelopen week woedden in Vall d’Ebo, Alicante (Spanje). Zo’n 12.150 hectare ging in vlammen op. Bovendien hebben de verwoestende natuurbranden deze zomer aan zeker twee miljoen dieren het leven gekost in het Zuid-Europese land.

bosbranden
70.000 dieren dood door bosbranden in Alicante, Spanje | Foto wilde zwijnen: publiek domein

De organisatie Fondation Franz Weber maakte de schattingen van het aantal door de bosbranden overleden dieren. Hiervoor werd het voorspellende model gebruikt van ecoloog Christopher Dickman, verbonden aan de Universiteit van Sydney.

Ongewervelde dieren

Het model van Dickman is gebaseerd op berekeningen van het aantal dode dieren bij de bosbranden die Australië teisterden in 2020. Het gaat daarbij uit van een bewoning van tussen de 10 á 15 dieren per hectare bos. Verder geeft Fondation Franz Weber aan dat behoedzaamheid vereist is bij de inschatting van 70.000 dieren, omdat het lastig is te berekenen hoeveel ongewervelde en kleine dieren er precies in het bos leven.

De organisatie geeft verder aan dat de impact van dit soort rampen op de natuur onmiskenbaar zijn. Ook roept ze op tot een verbod op de jacht in gebieden die door bosbranden zijn aangetast. Dit is evenals noodzakelijk voor het herstel van beschadigde ecosystemen. Bovendien vormt de jacht een dreiging voor het voortbestaan van dieren die de bosbranden overleven.

De bosbranden in Vall d’Ebo waren gedurende zeven dagen actief. Daarnaast waarschuwen de autoriteiten voor een mogelijke heropleving van de vlammen. Estefania Pampin Zuidmeer, eindredacteur van Animals Today, groeide op in de regio Alicante. Ze noemt de bosbranden een natuurcatastrofe:

“In de bossen bij de Vall d’Ebo leeft een grote verscheidenheid aan dieren. Denk aan zwijnen, vossen, konijnen, egels, genetkatten, eekhoorns, dassen, arenden, uilen, haviken, padden, kikkers, ladderslangen, bastaardslangen en salamanders. Jaarlijks verdwijnen in de regio Alicante duizenden dieren door de natuurbranden. Daarnaast worden de dieren die het overleven verdreven naar nieuwe gebieden waar de balans in de ecosystemen verstoord raakt. En door de oprukkende urbane gebieden ontstaan steeds meer mens-dierconflicten.”

Twee miljoen dieren

Volgens Fondation Franz Weber hebben de grote bosbranden, die verschillende delen van Spanje deze zomer teisterden, het leven gekost aan meer dan twee miljoen dieren. Het gaat hierbij om zowel wilde dieren als gedomesticeerde dieren. De bosbranden zorgen ook voor een énorme impact op het leven van mensen.

Bovendien berekende het Ministerie voor Ecologische Transitie dat op 14 augustus al 230.000 hectare aan bos is verdwenen door vlammen, wat betreft het jaar 2022. Tot slot zijn de verwoestingen van de bosbranden van Vall d’Ebo nog niet opgeteld bij het totaal aan verloren bosgebied.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer