Voor zwerfdieren is het leven altijd al zien te overleven, maar helemaal in oorlogsgebied. Toen David Matthews in Irak zag hoe de zwerfdieren werden getroffen en vaak ook de dood vonden door zinloos geweld, besloot hij zich te ontfermen over deze kwetsbare groep honden en katten. Hij richtte de Britse dierenhulporganisatie ‘War Paws’ op om deze dieren op te vangen en een nieuw thuis te geven. Zo werd de Britse soldaat Sean Laidlaw herenigd met zijn Barrie, de pup die hij uit het puin in Syrië redde. War Paws maakte deze hartverwarmende hereniging mogelijk.

War Paws
Sean en Barrie in Syrië | ©War Paws

War Paws is opgericht om een stem te zijn voor de vergeten dieren in oorlogsgebieden. Niet alleen halen de medewerkers dieren weg uit oorlogs- en conflictgebieden, ook biedt War Paws educatie voor de lokale bevolking om de omgang met dieren in die gebieden te verbeteren. De organisatie is actief in Irak, Syrië, Afghanistan en andere conflictgebieden. Ze redt honden, katten en andere dieren die lijden. Deze krijgen een nieuw thuis in het land waar ze gevonden worden of in Engeland, andere Europese landen, de Verenigde Staten en Canada. Ook kwam oprichter David Matthews erachter dat veel militairen de zwerfdieren waar ze tijdens hun uitzending een band mee hebben opgebouwd graag mee naar huis wilden nemen voor een beter leven. De Britse soldaat Sean Laidlaw is een van die militairen.

Doodsbange pup

In februari 2018 vindt soldaat Sean na een aantal bombardementen op een gebouw in de Syrische stad Raqqa tussen het puin een pup. Het diertje trilt van angst. De pup is de enige overlevende; haar moeder en broertjes en zusjes zijn dood. Sean:

“De pup was wit, met donkere oortjes en zwartbruine vlekken. Ik zag een laag stof trillen aan de oppervlakte van zijn vachtje. ‘Ik ben ook bang’, zei ik. En ik meende het.”

Sean ontfermt zich over de pup en nadat hij haar vertrouwen heeft gewonnen, neemt hij haar mee naar de legerbasis. De door PTSS-geteisterde soldaat hervindt zichzelf door de vrolijke pup, gedoopt tot Barrie, en een band voor het leven is gesmeed. Maar dan moet Sean terug naar huis.

Bekijk het hartverwarmende filmpje van de twee kameraden:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Volgens Sean was de dag dat hij Barrie ontmoette, de beste in zijn leven.

“Zonder haar weet ik niet of ik uit die diepe put van wanhoop zou zijn geklommen en of dat ik na alles wat ik had meegemaakt als soldaat weer normaal burger kon zijn. Nu heb ik werk als assistent-paramedicus. Nog steeds heb ik momenten dat ik angstig ben, maar dan sla ik mijn laptop dicht en ga ik spelen met Barrie. Met haar om me heen heb ik duidelijkheid en een doel. En hoewel mensen zeggen dat ik haar leven heb gered, is de waarheid dat zij mijn leven heeft gered.”

Meer lezen over deze bijzondere vriendschap? Onlangs heeft Sean een boek uitgebracht over zijn leven met Barrie.

War Paws maakt herenigingen tussen soldaten en de dieren waar ze een band mee hebben opgebouwd in het oorlogsgebied mogelijk. De organisatie is afhankelijk van donaties.

Bronnen:

@Animals Today