Twee geiten zijn omgekomen bij een stalbrand in de gemeente Dongen, Noord-Brabant. In de stal werden 1400 geiten gehouden en een deel kon in veiligheid gebracht worden in een naastgelegen weiland. Volgens de brandweer brak er brand uit rond 14:15 uur in een berg hooi in de stal.

Stalbrand Dongen 23 januari 2020
Geiten overleden bij grote stalbrand Dongen | Foto: publiek domein

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio zei tegen Omroep Brabant:

 

“De hooibalen lagen opgestapeld aan één kant van de stal. De vlammen zijn zich vervolgens naar binnen geslagen”

Gelukkig konden zeven personeelsleden die zich op het moment van de brand in de buurt van de stal bevonden de overige geiten in veiligheid brengen. De dieren hebben wel rook ingeademd. Het dak stond namelijk volledig in brand.

Stalbrand Dongen 23 januari 2020
Stalbrand Dongen 23 januari 2020 | Foto: 1037 Against Animal Cruelty

Ook de personeelsleden hebben rook ingeademd en zijn door het ambulancepersoneel behandeld voor ademhalingsproblemen. Een persoon moest naar het ziekenhuis vervoerd worden. Het is niet bekend hoe de vlammenzee is ontstaan.

Volgens cijfers van Wakker Dier kwamen in 2019 ruim 339.000 dieren om in Nederland door brand of hitte. 176.000 dieren kwamen om bij stalbranden. De zomerse hitte kostte aan 163.000 dieren het leven. Volgens Wakker Dier zitten de dieren bij brand of hitte vaak ‘als ratten in de val’.

Stalbrand Dongen 23 januari 2020
Een deel van de geiten werd naar een naastgelegen weiland gedreven | Foto: 1037 Against Animal Cruelty

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer