In het weekend van 18 en 19 januari 2014 kan iedereen weer meedoen aan de Nationale Tuinvogeltelling. Het evenement wordt alweer voor de 11e keer georganiseerd door de Vogelbescherming. Dit jaar deden 49.000 mensen mee. De Vogelbescherming hoopt volgend jaar de grens van 50.000 deelnemers te overschrijden.

Roodborstje - tuinvogeltelling
Roodborstje | Foto: Rasbak (Own work) [GFDL or CC-BY-SA-3.0-2.5-2.0-1.0], via Wikimedia Commons
Het is de bedoeling dat iedereen die meedoet, gedurende een half uur alle vogels telt die zijn tuin/balkon bezoeken. Iedereen kent wel enkele vogelsoorten, alhoewel enkele soorten op het eerste gezicht erg op elkaar lijken. Om deze soorten toch op naam te kunnen brengen heeft de Vogelbescherming de soorten op haar website staan.

Wanneer moet ik tellen?
Op ieder gewenst tijdstip kunt u tellen. Of het nu om 10.00 uur ’s morgens is of om 15.30 uur ’s middags maakt niet uit. Vogels zijn het meest actief in de ochtend, dus als u veel vogels wilt zien, is de ochtend de beste tijd. Enige dagen van tevoren voer in de tuin leggen/ophangen geeft een nog beter resultaat. Wat vogels graag lusten, is allemaal te lezen op de site van de Vogelbescherming.

Iedereen die wil meedoen kan zich nu al opgeven bij de Vogelbescherming. Dit biedt voordelen voor de deelnemer. Zo worden op de site bijvoorbeeld tips gegeven om de diverse soorten te kunnen herkennen, de deelnemer krijgt oefenlijstjes. Daarnaast krijgt de deelnemer extra kortingen op de webshop en in januari ontvangt ieder deelnemer een gratis Tuinvogeltelling-app. Aanmelden kan via de speciale site van de Vogelbescherming: www.tuinvogeltelling.nl.

Belang van de telling
Door het ieder jaar tellen van de vogels in dezelfde periode van het jaar kunnen belangrijke gegevens afgeleid worden. Zo is te zien of een bepaalde soort vooruit is gegaan of juist achteruit. En welke soort komt het meest voor in de tuinen in Nederland. Door het grote aantal deelnemers zijn fouttellingen vrijwel verwaarloosbaar en geven de resultaten van de meeste soorten toch een redelijk betrouwbaar indicatie van de stand van zaken over diverse soorten.

Scholen kunnen ook meedoen
Vogelbescherming start ook een telling voor scholen. Kinderen en leerkrachten kunnen tussen 6 januari en 17 januari alle soorten tellen op het schoolplein of in de buurt. De Vogelbescherming stelt veel gratis lesmateriaal ter beschikking. Meer informatie is te verkrijgen op: www.tuinvogeltelling.nl/scholen.

Bron: InfoNu.nl ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.