Een jonge orka die eind juli op de rotsen strandde voor de kust van Alaska (VS), werd maar liefst zes uur lang overgoten met water door zeelieden, lokale bewoners en natuurbeschermers. Toen het tij was gestegen kon het dier zelf wegzwemmen.

Gestrande orka in leven gehouden door zeelieden
Deze gestrande orka werd in leven gehouden door zeelieden, lokale bewoners en natuurbeschermers | Foto: screenshot video Aroon Duncanson/YouTube

Zeelieden signaleerden de zes meter jonge orka vorige week op de rotsen van Prince of Wales Island. Het eerste telefoontje bij de Amerikaanse kustwacht kwam binnen rond een uur of negen. De orka lag meer dan een meter boven de waterlijn en werd omringd door vogels die aan het wachten waren totdat ze aan konden vallen. Het dier zat vast in een spleet van de rotsen.

Tranen uit zijn ogen

Kapitein Chance Strickland en zijn bemanning zagen het dier en zij gingen snel voor anker. De vogels werden weggejaagd. Ze begonnen zeewater over de orka heen te gieten om het dier nat te houden. Dankzij de koele mist raakte de orka niet oververhit. Strickland zegt tegen de New York Times:

“Ik weet niet veel over walvissen, maar hij leek niet echt opgewonden. Er kwamen tranen uit zijn ogen. Het was behoorlijk triest.”

Enige tijd later kwamen wildlife officials aan en zij namen het werk van de zeelieden over. Zo’n zes uur nadat het dier werd gesignaleerd was het zeewater hoog genoeg gestegen, zodat de orka weg kon zwemmen. Woordvoerder Julie Fair van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), een instantie die zich bezighoudt met oceanografie, zegt in een verklaring:

“Het dier bewoog eerst een beetje traag en bleef wat rondhangen. Daarna zwom hij weg.”

Gered door zeelieden en andere dierenvrienden

Volgens NOAA zou het jonge dier teruggekeerd zijn naar de kudde waar hij toe behoort. Het is een jong uit de populatie van Bigg’s orka’s aan de westkust en wordt T146D genoemd. Volgens experts liet de orka zich vermoedelijk verrassen door het getij toen hij aan het jagen was op zeeleeuwen en zeehonden.
.

Meer strandingen orka’s

Het komt vaker voor dat orka’s stranden. Zij lopen het risico op oververhitting, aangevallen te worden door vogels of beren en verpletterd te worden onder hun eigen gewicht. Minstens vijf andere orka’s uit de wateren rond Prince of Wales Island zijn in de afgelopen 20 jaar gestrand. Volgens onderzoeker Jared Towers van Canada’s departement van visserij en oceanen, hebben allen het overleefd. Hij vertelt aan Alaska Public Media:

“Ze hebben zich allemaal weer bij hun familie gevoegd nadat ze gestrand waren. Ze hebben het allemaal overleefd en een normaal gezond leven geleid. Er is een goede kans dat hij hen nu terugvindt en een normaal leven leidt nadat hij enige tijd uit het water is geweest. Ik denk niet dat iemand precies weet wanneer deze walvis is gestrand, of wat de omstandigheden waren, maar ik durf te wedden dat de jacht op zeehonden de motiverende factor was.”

Bronnen:

#GNvdD: gestrande orka in leven gehouden door Canadese hulpverleners

©AnimalsToday.nl Jane Sauer