Senator John Hoeven van North Dakota (VS) wil in overleg met de National Park Service (NPS) de wilde paarden in het Theodore Roosevelt National Park (TRNP) behouden. Dit is hoopgevend nieuws voor de kudde van ongeveer 200 mustangs.

Mustangs gered van afschot in Theodore Roosevelt National Park
Mustangs gered van afschot in Theodore Roosevelt National Park | Foto (illustratief): CC0

De NPS zal een einde maken aan het voorgestelde plan om de paarden in het TRNP af te schieten. De populatie zal wel worden ‘beheerd’, om de genetische diversiteit van de kudde te ondersteunen en de natuurlijke hulpbronnen van het park te behouden. Hierdoor kan een gezonde kudde wilde paarden in het park leven. Senator Hoeven:

“Deze wilde paarden staan symbool voor de tijd van president Theodore Roosevelt in North Dakota. (…) Gezien de brede steun van het publiek voor het behoud van de wilde paarden in Theodore Roosevelt National Park en de maatregel die we door het Congres hebben laten goedkeuren, is dit de juiste beslissing van de NPS. We waarderen directeur Sams, regionaal directeur Frost en hoofdinspecteur Richman voor hun samenwerking en hun begrip.”

Mustangs Amerikaans erfgoed

Mustangs leven vooral in het westen van Noord-Amerika. De eerste voorouders van het ras waren gedomesticeerde paarden, die met de Spaanse en Portugese veroveraars meekwamen. Eigenlijk zijn het verwilderde gebruikspaarden. Als symbolen van de Amerikaanse vrijheid hebben mustangs een speciale plaats in de harten van velen en zijn ze een belangrijk onderdeel van het Amerikaanse erfgoed.
.

#GNvdD: Wild Animal Sanctuary koopt land om mustangs te redden

.
De Park Service van North Dakota heeft contact opgenomen met vijf inheemse stammen, om uit te zoeken of ze betrokken willen zijn bij het beheer van de paarden. De dieren stammen waarschijnlijk af van de indianenstammen en ranches in de omgeving, gedekt door inheemse hengsten die aan het eind van de 20e eeuw in het park verschenen.

Herclassificatie nodig

Dit recente besluit is een stap in de goede richting, maar verdere acties zijn noodzakelijk. Meer dan 17.000 aanhangers van In Defense of Animals (IDA) schreven een brief aan de NPS waarin ze opriepen om de mustangs te behouden en te herclassificeren als inheemse wilde dieren in plaats van vee, om zo hun rechtmatige status te erkennen en het behoud van de soort te bevorderen. Communicatiedirecteur bij IDA, Fleur Dawes zegt:

“We zijn blij met de belofte van de National Park Service om de majestueuze mustangs te behouden, maar de hele huidige kudde wilde paarden moet in Theodore Roosevelt National Park blijven om hun gezondheid en genetische voortbestaan te beschermen. Daarnaast moet de onjuiste classificatie van wilde paarden als ‘vee’ in het park worden teruggebracht naar de oorspronkelijke classificatie van ‘wilde dieren’. We zullen blijven vechten voor de bescherming van wilde dieren op openbare grond waar ze thuishoren, zodat hun vrijheid en overleving voor toekomstige generaties is verzekerd.”

.

mustangs VS
Mustangs | Foto: publiek domein

Bezoekers van het Theodore Roosevelt National Park hebben opmerkingen gemaakt over de grote, open zweren op de paardenmerries. Deze komen door gebruik van GonaCon sterilisatiemedicijnen door NPS, in plaats van het medicijn PZP. Dit kwam aan het licht via een Freedom of Information Act verzoek. Het gevolg van het experimentele gebruik van GonaCon sinds 2009, waarvan 79 procent van de merries werden behandeld, zijn niet opnieuw vruchtbaar geworden.

In heel Amerika worden duizenden wilde paarden met geweld opgepakt en in afschuwelijke omstandigheden vastgezet, om plaats te maken voor particuliere, door de overheid gesubsidieerde veeteelt.

Bronnen:

#GNvdD: Miljoenen voor reguleren populatie wilde mustangs

©AnimalsToday.nl Jane Sauer