Binnenkort is het voor Belgische circussen verboden wilde dieren te gebruiken voor hun optredens. Eergisteren heeft het Parlement de nieuwe regels goedgekeurd.

Tijgers in circus - belgische circussen
Tijgers in circus | Foto: Yvonne in Willowick Ohio / Foter.com / CC BY

Leeuwen, tijgers, olifanten en jaguars mogen niet langer worden ingezet.

Michel Vandenbosch van GAIA reageert verheugd op het nieuws:

“Deze nieuwe wetgeving bekroont een 10 jaar lange strijd die GAIA in ons land heeft gevoerd voor een verbod op wilde dieren in circussen. Aan het welzijn van wilde dieren in circussen kan onmogelijk voldaan worden, onder andere omwille van de totaal ontoereikende omstandigheden waarin wilde dieren in circussen opgesloten worden, zoals tijgers en leeuwen in kleine kooien van enkele vierkante meter, olifanten constant aan de ketting. Een verbod is dan ook de enige juiste maatregel. Wilde dieren stellen te hoge welzijnseisen om ze op een aanvaardbare wijze te kunnen houden in circussen, met daar bovenop de gevaren voor de veiligheid, meer bepaald de gebeurlijke, al dan niet dodelijke ongevallen met olifanten en tijgers, die hun temmer of een bezoeker lelijk toetakelen. We zijn heel erg tevreden. Dit is een nieuwe mijlpaal in de strijd voor dieren in ons land.” [GAIA]

Het wetsontwerp is er gekomen nadat in 2011 de Belgische Raad voor Dierenwelzijn de toepassing van de regels officieel aan de kaak stelde. Wilde dieren in circussen bleken te vaak weggestopt in te kleine kooien, zonder aangepaste voorzieningen en bij onjuiste temperaturen, iets wat GAIA in 2003 al onthulde.

Ondanks dat het verbod een enorm belangrijke stap is in de goede richting is er nog een waslijst aan dieren die nog wel toegestaan zijn om ‘op te treden’ in circussen, zoals bijvoorbeeld runderen, katten, honden, paarden, parkieten en papegaaien. Voor wilde dieren is het in navolging van onder andere Oostenrijk en Groot-Brittannië in België in ieder geval klaar.

In het voorjaar van 2014 gaat het ontwerpbesluit om wilde dieren in Nederlandse circussen te verbieden naar de Tweede Kamer.

Bron: DeMorgen.be ©PiepVandaag.nl