Afgelopen week hebben ernstige bosbranden in Griekenland tot veel verwoesting geleid. In Kineta en Mati werden veel mensen en dieren overvallen door een snel oprukkende vlammenzee die, aangewakkerd door een sterke wind, de gebieden insloot. Meer dan 80 mensen zijn inmiddels overleden en dit aantal zal waarschijnlijk stijgen. Er zijn honderden gewonden en veel huisdieren en wilde dieren zijn omgekomen tijdens de brand. Daarnaast is de getroffen natuur geheel verwoest, net als de stad Mati, waarvan alleen de gevels nog overeind staan. Andere dorpen als Kineta, Rafina en Melissi moesten geëvacueerd worden en ook daar is veel schade. De brand is mogelijk aangestoken.

Griekenland
Veel dieren slachtoffer vlammenzee Griekenland | Foto: Pixabay

Elena Dede, oprichtster van de Griekse NGO Dogs’ Voice, spreekt van een ramp van ongekende omvang. Vrijwilligers van Dog’s Voice zijn vrij snel na het horen van de tragedie op zoek gegaan naar nog levende dieren in het rampgebied. Ze schat in dat zo’n 80% van de dieren die ze vinden dood zijn. Het gaat hierbij om zowel huisdieren als wilde dieren. Het verwoeste gebied ligt bezaaid met verbrande lijken van herten, vossen, vogels en andere dieren die net als de vluchtende mensen ingesloten werden en geen kant op konden. Het vuur reikte tot aan de kust, waardoor mensen en dieren het water in moesten vluchten.

Zorg voor gewonde dieren
Het doel van Dogs’ Voice is om zoveel mogelijk levende dieren uit het gebied te halen. Veel dieren hebben brandwonden en hebben snel zorg nodig. 25 dierenartspraktijken helpen Dogs’ Voice gratis met het verzorgen van de dieren. En binnen drie uur waren er al 300 families die hun huizen ter beschikking stelden om dieren op te vangen.

https://www.facebook.com/dogsvoice.gr/posts/1078031935682003

De eerste uren na de tragedie vonden ze 17 levende dieren in het dorp Kineta. Een vrouw die dieren opvangt kon geen kant op, omdat de brandweer het gebied had afgesloten. Vrijwilligers van Dog’s Voice hebben over rotsen moeten klimmen om alle 17 dieren en de vrouw in veiligheid te brengen richting de kust. Met 2 volle auto’s konden ze het gebied ontvluchten.

Opvang 20 meter van bosbranden
In een opvang zeer dichtbij Mati, in Agia Marina, Nea Makri, konden ze 15 honden redden toen het vuur op slechts 20 meter afstand was. Elena liet ons weten dat ze op de tweede dag na de branden nog 68 levende dieren gevonden hebben die allemaal naar opvanggezinnen zijn gegaan. Ook troffen ze meer dan 400 dode dieren aan in het rampgebied.

Schildpadden
Veel Griekse organisaties zijn momenteel in het rampgebied dieren aan het zoeken. ANIMA staat altijd klaar voor noodgevallen en natuurrampen. Met vrijwilligers hebben ze diverse dieren gered uit het rampgebied, voornamelijk schildpadden, die over het algemeen in zeer slechte staat zijn

Griekenland
Geredde schildpadden uit rampgebied in Griekenland | Foto: ANIMA
Griekenland
| Foto: ANIMA

Onvoorstelbare ramp
Suze Steenbergen, woordvoerder van Stichting Wereldasielen, laat ons weten dat momenteel een sterke samenwerking is in het getroffen gebied om zoveel mogelijk dieren te redden: verschillende organisaties, opvanggezinnen, vrijwilligers, de lokale bevolking, etc. Vanuit Nederland heeft Stichting Wereldasielen intensief contact met Liana Alexandri, van The Hellenic Animal Welfare Society (HAWS) in Koropi. Liana en haar vrijwilligers werken dag en nacht om te redden wat er te redden valt. Met een ambulance vol met water, voedsel, medisch materiaal, vijf dierenartsen, vrijwilligers van de veterinaire afdeling van de Universiteit van Karditsa, etc, zijn ze in een groot gebied aan het zoeken naar dieren. Ze vonden diverse levende dieren in half verbrande huizen.

Liana:

“De ramp is onvoorstelbaar van dichtbij. Het is net een dag na een nucleaire oorlog.”

Griekenland
| Foto: ANIMA

Dog’s Voice en HAWS geven aan dat veel van de gevonden huisdieren mogelijk nog herenigd zullen worden met hun baasjes. Het wordt lastig om alle huisdieren bij de juiste families te krijgen: sommige dieren zijn niet geregistreerd, van andere dieren zijn hun families tijdens de ramp omgekomen. De kans is groot dat een deel van de honden niet getraceerd kan worden en ze uiteindelijk ter adoptie aangeboden zullen worden. Daarnaast zijn er ook zwerfdieren door de ramp getroffen. De organisaties zullen alles doen om zoveel mogelijk dieren bij hun families terug te brengen. WereldAsielen liet ons weten dat in ieder geval Loua samen is bij haar baasjes. Ze werd wereldwijd het symbool van de dierenslachtoffers van de ramp in Griekenland met een foto waarin ze op een rots in het water ligt bij te komen na het vluchten:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10216189013348859&set=p.10216189013348859&type=3&theater

Hulp vanuit Nederland
Op dit moment is er veel hulp nodig. De komende weken en maanden zullen veel dieren medische zorg nodig hebben, wat geld kost, én ook zullen dieren opgevangen worden tot ze terug zijn bij hun familie of een nieuw huis hebben gevonden. Vanuit Nederland kunt u het beste helpen door een donatie te doen.

Stichting WereldAsielen heeft nauw contact met HAWS die intensief samenwerkt met andere organisaties. Zij coördineren ter plekke hulp en de binnengekomen donaties worden verdeeld onder verschillende asielen, organisaties, etc. U kunt doneren op NL20 TRIO 0198 3427 56 tnv WereldAsielen onder vermelding van bosbranden Griekenland.

Aan Dogs’ Voice kunt u ook geld doneren, via paypal naar info@dogsvoice.gr

Ook ANIMA kan alle financiële hulp gebruiken. Dit zijn de bankgegevens:

IBAN EUROBANK: GR46 0260 0520 0002 101 0115 2035 BIC: ERBKGRAA. Bank account holder: Syllogos Prostasias & Perithalpsis Agrias Zois SPPAZ-ANIMA (Association for the Protection and welfare of Wildlife, ANIMA).
Griekenland
Foto: ANIMA
Hulp vanuit Griekenland
Mocht u in Griekenland zijn en een dier in nood in de buurt van het rampgebied treffen (Kineta en Mati), dan kunt u het beste contact opnemen met Dogs’ Voice op dit nummer: +30 2103008100.

ANIMA kunt u bellen mocht u voedsel, medisch materiaal, etc, willen doneren in Griekenland. U kunt bellen naar +309510075 ( dagelijks, 9.00-18.00) en naar +306972664675 (mobiel nummer).

@AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.