Taiji, de Japanse plaats die berucht is om haar dolfijnenjacht, gaat een zeedierenpark openen, waar bezoekers met dolfijnen kunnen zwemmen. Het idee is al ouder maar volgens een gemeentewoordvoerder nu concreet.

Taiji 3
Dolfijnenjacht – The Cove | Foto: Sea Shepherd

Het plan is een groot net te hangen bij de ingang van één van de baaien om er zo voor te zorgen dat dolfijnen en kleine walvissen niet meer naar open zee kunnen zwemmen. Naast zwemmen met de dieren kunnen toeristen ook met een kajak het water op.

Jaarlijks worden er honderden dolfijnen gevangen in de zee rond Taiji. Tientallen worden uitgezocht voor de verkoop aan aquaria en dolfinaria en de rest wordt op een afschuwelijke manier afgeslacht. Hun vlees wordt verkocht als walvisvlees.

Volgens de woordvoerder is het niet raar om de dieren te gebruiken om toeristen te trekken, terwijl ze even verderop op grote schaal worden gedood.

“Op dit moment kunnen zwemmers in de zomer al genieten van zoogdieren die worden vrijgelaten uit de afgesloten baai. Maar we willen het grootser aanpakken. Het park is onderdeel van een plan om van de hele stad een zeedierenpark te maken, waar mensen de dieren kunnen bekijken terwijl ze verschillende producten uit de zee proeven, inclusief dolfijnen- en walvisvlees.”

Het lokale bestuur wil onderzoeken of het mogelijk is om grote walvissoorten groot te brengen in het park en deze te gebruiken voor therapieën en ecologisch onderzoek, zo laat zij weten. In geen geval zal Taiji stoppen met de dolfijnjacht, laat een bestuurder weten aan het Franse persbureau AFP. Volgens hem zien Japanners geen probleem in het zowel eten als bekijken van dolfijnen.

Het park moet over vijf jaar af zijn en ongeveer 28 hectare groot worden. Daarbij zal het gescheiden zijn van Hatakejiri Bay, de plek waar de dolfijnenslachtingen plaats vinden.

Bron: NOS.nl ©PiepVandaag.nl