De Nederlandse natuurorganisatie IUCN NL steekt 85.000 euro in de lease van 238 hectare bos in Vietnam. Dankzij de lease komt dit stuk bos, waar onder andere de zeldzame saola voorkomt, de komende 30 jaar in beheer van een lokale natuurorganisatie. Nooit eerder werd in Vietnam een gebied geleased voor natuurbescherming.

natuurlease
Ook de roodscheendoek aap profiteert van de natuurlease | Foto: Wilfried Berns/Wikimedia

Het gebied ligt in het Khe Nuoc Trong regenwoud en is ‘één van de laatste biologische schatkamers van Vietnam’, aldus directeur Le Trong Trai van de Viet Nature Conservation Centre. Namens zijn organisatie sloot hij deze maand het leasecontract met de Vietnamese overheid. Voor een periode van 30 jaar krijgt Viet Nature de zorg voor dit gebied in handen.

Pioniers
Trai en zijn collega’s zijn echte groene pioniers, vindt Marc Hoogeslag van IUCN NL:

“Ik ben trots dat wij hen via een bijdrage uit ons fonds voor natuurgebieden in staat hebben gesteld om dit bijzondere stuk regenwoud veilig te stellen.”

Het fonds van IUCN NL wordt gesteund door de Nationale Postcode Loterij. Ook Birdlife International doneerde geld voor de lease.

Rode Lijst-soorten
Het bos, dat in totaal ruim 20.000 hectare beslaat, wordt bedreigd door onder andere houtkap en stroperij. Behalve de saola, een zeldzame kleine rundsoort, leeft in het bos ook het Javaans schubdier, de driestreepdoosschildpad en de roodscheendoek, een bijzondere apensoort. Al deze dieren hebben de status bedreigd op de IUCN Rode Lijst.

Kerngebied
Het geleasde gebied fungeert als kerngebied. Marc Hoogeslag:

“Vanuit daar wil Viet Nature het hele Khe Nuoc Trong woud beschermen.”

Daarvoor hebben ze, samen met partner World Land Trust, een inventief CO2-reductieprogramma opgezet. Door emissierechten te verkopen aan bedrijven wil Viet Nature verdere ontbossing voorkomen.

Persbericht IUCN NLWord nu maandelijks donateur en ontvang de prachtige kalender van varken Sam in de bus

Word donateur