‘Mensen denken de natuur te kunnen beheersen, maar de wilde herten staan los van menselijke regels,’ zegt natuurfotograaf Yoko Ishii. Meer dan duizend herten lopen vrij rond door Japanse steden en voelen zich daar prima thuis. ‘Herten gedragen zich overal hetzelfde. Ze eten gras in het park en onkruid langs de weg’, aldus Ishii. De populatie stadsherten is in Japan zo groot, dat veel Japanners niet meer gek opkijken als ze het dier op straat tegenkomen.

stadsherten
Stadsherten in Japan | Foto: Vanvelthem Cédric/Wikimedia

Yoko Ishii werd natuurfotograaf toen zij geïnspireerd werd door het feit dat wilde herten de steden domineren. Dit besloot zij nadat ze twee herten in een druk winkelcentrum zag. Ze leken rustig en hadden vrede met het feit dat ze gefotografeerd werden in een menselijk bewoond gebied. Vanwege de rust van de dieren wil Ishii ook een statement maken, namelijk dat we de natuur niet moeten vernietigen. Dat laatste gebeurt zoveel dat dieren met uitsterven worden bedreigd.

Fotograferen
Vier jaar lang fotografeerde Ishii de wilde herten die door de straten van Nara en Miyajima Island liepen. De herten dwalen door de stad over parkeerplaatsen, kantorenparken en binnenplaatsen. Deze plekken groeiden uit tot hun natuurlijke woongebied. Nara en Miyajima zijn steden waar de herten het goed hebben, maar in andere steden willen de bewoners niks hebben van de dieren. Het gaat zelfs zo ver dat ze worden gezien als de pest en met agressie worden geruimd. Toch wordt het dier in de oude Shinto religie gezien als heilig.

stadsherten
Foto: Richard Fisher/Flickr

De realiteit
Het is moeilijk voor te stellen dat de herten zo door de straten lopen en de foto’s van Ishii worden dan ook door sommigen gezien als nep, maar het is de ware realiteit in Nara, waar zij in de vroege ochtenduren de foto’s maakte. De dieren liepen echt door de straten en lieten zich fotograferen.

Ishii heeft een eigen Facebookpagina opgericht waar haar foto’s op te zien zijn. Ook is een aantal van haar foto’s geëxposeerd als onderdeel van het Mt. Rokko International Photo Festival.

Bron © PiepVandaag.nl Lisa van der Linden