De gemeente Breda moet stoppen met het laten vangen en vergassen van gedumpte kippen in het Valkenbergpark. Dat eisen zes dierenwelzijnsorganisaties in een brief aan betrokken wethouders en de Bredase gemeenteraad. De handelswijze van de gemeente past niet bij de wettelijke zorgplicht voor zwerfdieren.

Gemeente Breda moet stoppen met vergassen van kippen
Gemeente Breda moet stoppen met vergassen van kippen | Foto (laatste kippen in het Valkenbergpark) via Comité Dierennoodhulp

Comité Dierennoodhulp, House of Animals, Akka’s Ganzenparadijs, Zwerfkip en Zo, Diervriendelijk Nederland en Rechten voor al wat leeft vragen aan wethouder Bruijns van Openbare Ruimte, wethouder Bakker  van Dierenwelzijn en de gemeenteraad van Breda om het kippendump-probleem in het Valkenbergpark voortaan diervriendelijk en preventief aan te pakken.

In januari van dit jaar werden in opdracht van de gemeente een honderdtal hennen en hanen door het zeer dieronvriendelijk opererende bedrijf Duke Faunabeheer gevangen en vergast. Gisteren zijn in opdracht van de gemeente de laatste hanen, hennen en kuikens door Duke Faunabeheer uit het park weggevangen. Enkele inwoners hebben bij de gemeente kunnen bedingen dat de dieren aan hen overgedragen zijn, om ze een goed thuis te geven. Comité Dierennoodhulp heeft geregeld dat ze in Akka’s Ganzenparadijs in Dalen worden opgevangen en zal ook de plaatsingsbijdrage van 50 euro per haan, als tegemoetkoming voor de levenslange zorg, uit eigen kas betalen.

De Partij voor de Dieren Breda heeft naar aanleiding van de vangacties door Duke Faunabeheer in het Valkenbergpark vragen gesteld. De zes dierenbelangenorganisaties willen het gesprek aangaan met de gemeente Breda over het vinden van een passende oplossing en preventie.

Wettelijke zorgplicht ook voor gemeente Breda

Gemeenten hebben een wettelijke plicht voor de opvang van zwerfdieren en daar horen gedumpte hennen en hanen ook toe. De dierenbelangenorganisaties vinden het aan hun lot overlaten van de dieren in het Valkenbergpark in strijd met die plicht. Zij willen dat de gemeente inzet op preventief beleid, met waarschuwingsborden en camera’s, plus voorlichting over de consequenties van het ter vermaak uitbroeden van eieren. Naar verhouding worden er veel hanen gedumpt, omdat ze geen eieren leggen en hun gekraai als ongewenst wordt ervaren.
.

‘Grap’ met dumpen haantjes en kippen was dierenmishandeling

Hofganzen

Zolang de gemeente zelf nog geen kippenopvang heeft zou zij de gedumpte hennen en hanen diervriendelijk kunnen laten wegvangen door het bedrijf Hofganzen. Dit is het enige bedrijf in ons land dat deze ‘overlast’ op een diervriendelijke manier kan oplossen, omdat zij ook een grote opvang heeft, waar de hanen in groepen leven en oud mogen worden. Dat is niet alleen prettig voor de dieren, maar ook voor de omwonenden en parkbezoekers van Breda, die zich het lot van deze dieren aantrekken.

Bron:

Ingezonden brief: Kuikentjesmisbruik erger dan ooit

©AnimalsToday.nl