De Scottish fold kat zal op den duur uit beeld verdwijnen, want er geldt vanaf 1 januari 2025 een verbod op het houden van dit kattenras. Dit is niet alleen goed nieuws voor de Scottish fold kat, maar ook voor andere huisdieren die lijden onder hun door mensen gefokte uiterlijk. Minister Adema van LNV maakte het besluit afgelopen week bekend.

Scottish fold
De Scottish fold kat verdwijnt na 2025 uit beeld | Foto: publiek domein

Scottish fold katten (Schotse vouwoorkatten) zijn te herkennen door hun naar binnen gevouwen oortjes. Deze eigenschap wordt veroorzaakt door een ernstige kraakbeenafwijking. Bij deze afwijking zijn niet alleen de oren aangetast, maar het kraakbeen in het hele lichaam is aangedaan, met als gevolg dat deze katten hun hele leven lang pijn ervaren in al hun gewrichten.

Korte snuit

Scottish folds worden niet alleen herkend aan hun typisch gevouwen oren, maar ook aan hun korte snuiten. Het is belangrijk om te benadrukken dat deze kenmerken een resultaat zijn van gerichte fok praktijken. Helaas leiden korte snuiten tot gezondheidsproblemen, vooral in gevallen waar de snuit extreem kort of zelfs plat is, wat bekendstaat als Brachycefalie. Katten ademen van nature door hun neus en wanneer dat bemoeilijkt wordt is het een kwelling voor het dier.

Scottish fold
Doorgefokt op het uiterlijk, met ernstige welzijnsproblemen voor het dier | Foto: publiek domein

Brachycefalie bij Scottish folds veroorzaakt verschillende gezondheidsproblemen, waaronder ademhalingsmoeilijkheden, afwijkingen aan het gebit en oogaandoeningen. Het hebben van een te korte snuit is ongezond en heeft gevolgen voor het welzijn van het dier.

Dierenarts raadplegen

Als je momenteel een Scottish fold als huisdier hebt, wordt het dringend aangeraden om je kat naar de dierenarts te brengen. Veel Scottish folds ervaren pijn, maar ze laten dit niet altijd merken. Het is daarom verstandig om je huisdier grondig te laten onderzoeken door een dierenarts.

Schotse vouwoorkat
Schotse vouwoorkitten | Foto: publiek domein

Meer verboden kattenrassen

Op dit moment geldt er al een fokverbod voor verschillende kattenrassen, waaronder de bambino sphynx, de munchkin en de extreem kortsnuitige Perzische kat. Het is naar verwachting dat er in de komende jaren ook een houdverbod zal worden ingevoerd voor deze rassen.

Bronnen:

Houdverbod honden met platte snuit en katten met vouworen

©AnimalsToday.nl Joelle Schelvis