Het aantal vogelnesten met menselijk afval neemt hand over hand toe, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden en grondstoffen om een nest te bouwen. Huiszwaluwen gebruiken modder, mussen kruipen onder dakpannen en de ekster grijpt werkelijk alles aan, als het maar een veilig en stevig eksternest oplevert.

Het ultieme vogelwerende eksternest
Ekster | Foto: publiek domein

Eksters herken je meteen: zwart-wit met een metaalgroene of -blauwe glans en een mooie lange staart. Eksters zijn fascinerende dieren. Het is een brutale vogel, zeer intelligent en wat heel leuk is om te weten: ze leven tot hun derde levensjaar in zogenaamde jeugdbendes. Op deze manier leren ze hoe ze later hun jongen moeten opvoeden. Ze zijn ontzettend nieuwsgierig. Alles wat glimt of er anders uitziet, willen ze onderzoeken en vaak ook hebben. Dat begraven ze voor later.
.

.
Een ekster kan heel veel verschillende geluiden maken. Vaak schor en luid, maar hij kan ook heel zacht zingen en imiteert zelfs andere vogels. Ze maken grote nesten, inclusief een kap-achtige bovenbouw. Dit bestaat uit grote stekelige takken en heeft vaak twee verborgen zijuitgangen. Dit beschermt ze tegen aanvallen van kraaien of roofvogels. Bioloog Auke-Florian Hiemstra, verbonden aan Naturalis in Leiden:

“Tegenwoordig kun je eigenlijk alles vinden in een vogelnest. Vooral troep, van ruitenwissers tot iPhone-oortjes en van cocaïne-envelopjes tot condooms.”

.

Eksternest gemaakt van antivogelpinnen
Een nest gemaakt van antivogelpinnen | Foto (Antwerpen): ©Alexander Schippers/Naturalis

Een nest gemaakt van antivogelpinnen

Hij is dus wel wat gewend als bioloog, maar toen ontving Auke-Florian een bericht uit Antwerpen dat iemand een nest had gezien, gemaakt van zo’n 1500 antivogelpinnen. Dat had hij nog niet meegemaakt! Antivogelpinnen zijn scherpe metalen stekels die juist op gebouwen worden geplaatst om vogels af te schrikken. Hiemstra:

“De natuur laat zich niet zo makkelijk temmen.”

.

Ekster | Foto: publiek domein

We weten al dat eksters moeite doen voor hun nestmateriaal. Ze kunnen bijvoorbeeld takken, die nog vastzitten aan bomen, afbreken. De antivogelpinnen zijn goed vastgelijmd, maar volgens Auke-Florian:

“…als een ekster ze echt heel graag wil, dan krijgt-ie ze wel los.”

.

ekster
Eksters zijn uiterst intelligente vogels | Foto: publiek domein

Slimme vogel

Het eksternest uit Antwerpen wordt sinds het niet meer in gebruik is tentoongesteld in Naturalis in Leiden. Deze slimme vogel heeft de antivogelpinnen precies gebruikt zoals bedoeld door de mens: om zijn jongen en eieren te beschermen tegen kraaien en roofvogels.

ekster
Foto: publiek domein

Bronnen:

Eksters rouwen om een dode soortgenoot

Toename in vogelnesten gemaakt van menselijk afval

©AnimalsToday.nl Mariska van Geelen