Negen jaar na het fokverbod van dieren met zinloze uiterlijkheden en specifiek in 2019 van honden met een te platte snuit, gaat minister Adema van LNV noodgedwongen zover dat er een houdverbod komt. Honden en katten met te korte snuiten of vouwoortjes lijden onder de wensen van mensen. Ondanks het fokverbod bleef de handel in deze dieren bestaan en daartegen lijkt nu eindelijk een breed offensief ingezet te zijn.

Houdverbod honden met platte snuit en katten met vouworen
Hoe ‘schattig’ is dierenleed? | Foto (pug, of mopshond): publiek domein

Katten met gevouwen oren hebben een bewust gefokte kraakbeenafwijking. Honden met een te korte snuit – sinds 2019 gedefinieerd als een snuit korter dan de schedel – kunnen moeilijk ademhalen, waardoor ze vaak amechtig hijgen en naar lucht happen. Ook hebben deze honden vaak puilogen en chronische hoofdpijn, omdat de schedel meer en meer vervormd is geraakt en kleiner. Ook katten met platte neuzen hebben er last van dat hun reukorgaan misvormd is, want zij ademen van nature alleen door hun neus.
.

Ziekmakende korte hondensnuiten straks verleden tijd

.
Volgens Adema – en dat was altijd al het argument – moeten de dieren lijden onder de wensen van mensen, die niets met dierenwelzijn te maken hebben maar alles met modegrillen en het scoren van likes met een pug of andere platsnuit:

“We maken onschuldige dieren het leven zuur, puur omdat we ze ‘mooi’ en ‘schattig’ vinden.  Dat raakt me en ik weet dat veel Nederlanders dat ook zo voelen.”

Houdverbod

Ondanks het fokverbod bleef de handel in deze onnatuurlijk uitziende dieren bestaan en de te korte snuit dus ook. Wie nu nog een hond met een te korte snuit heeft of een vouwoorkat, mag het dier houden tot het overlijdt. Daarna geldt het houdverbod en is het niet meer toegestaan om een nieuwe platsnuit of vouwoor aan te schaffen. De verkoop en import worden verboden.

Houdverbod honden met platte snuit en katten met vouworen
Schotse vouwoorkat | Foto: publiek domein

Toonverbod platte snuit

De minister gebruikt een argument dat ook geldt voor (nep)bont aan kragen, namelijk dat het zien  van deze ‘schattige’ dieren de vraag aanwakkert. Daarom wil hij een verbod op het tonen van dieren met uiterlijkheden waar ze schade van ondervinden. De platte snuiten en gevouwen oren moeten letterlijk en figuurlijk uit beeld verdwijnen. De dieren mogen niet meer gebruikt worden op sociale media en in reclames. Een ferme aanpak, die op meer vlakken van dierenwelzijn noodzakelijk is.

Houdverbod honden met platte snuit en katten met vouworen
Boxer met gecoupeerde staart en platte snuit | Foto: publiek domein

Vooralsnog zal er nog geen houdverbod voor specifieke soorten komen, maar er wordt een lijst opgesteld van uiterlijke kenmerken die niet langer toegestaan zijn, gebaseerd op bewezen ongemak. Met het risico dat het houdverbod voorlopig een lege huls is, omdat het nog heel lang kan duren eer alle ongemak voor het dier wetenschappelijk is aangetoond. Door geen soorten te noemen, zoals mopshonden of bulterriërs, ligt ook op voorhand discussie op de loer tussen handhaver NVWA en eigenaren van dieren met absurde uiterlijke kenmerken. En daar strandt wellicht de poging van de minister om ferm uit te pakken met het houdverbod voor dieren die lijden onder hun uiterlijk. Want wanneer de NVWA iets niet hoeft te doen, grijpen ze dat met beide handen aan.

Bronnen:

Karen’s vlog: Maak geen selfies met wilde dieren (video)

©AnimalsToday.nl BVR