Kuikentjes zijn donzig en schattig, maar helaas worden ze juist hierdoor op grote schaal misbruikt. Ze worden in een opwelling gekocht of zelfs gehuurd. Gemakshalve wordt vergeten dat deze kuikentjes onder moeders vleugels horen groot te worden en niet door mensenhanden. En dit soort kuikentjesmisbruik neemt alleen maar toe.

Stop kuikentjesmisbruik
Stop kuikentjesmisbruik | Foto: Meldpunt Kuikentjesmisbruik

Kuikentjes communiceren al vanuit het ei met hun moeder. Als ze het koud krijgen laten ze dat weten en draait de kloek het ei met kuiken erin om. Natuurlijk is het dat kuikens de eerste 10 tot 12 weken bij hun moeder opgroeien, die hen liefde en bescherming geeft en allerlei belangrijke kippenzaken aan hen leert. Pas daarna zoeken zij hun zelfstandigheid.

Een mens kan, wat de moederkip een kuiken geeft, niet vervangen. Als je een kuikentje koopt dat door een broedmachine is uitgebroed, of kuikens door een broedmachine laat uitbroeden, onthoud je het kuiken bewust een moeder. Volgens het Besluit houders van dieren, waarin staat dat het verboden is te fokken met dieren op een wijze waarop het welzijn en de gezondheid van het ouderdier of de nakomelingen wordt benadeeld, en dat zover mogelijk voorkomen moet worden dat voortplanting op onnatuurlijke wijze plaatsvindt, zou dit strafbaar behoren te zijn. Ook kun je spreken van dierenmishandeling, omdat de kuikens wel degelijk in hun welzijn worden geschaad.

Bovendien is 60 procent van de kuikens haan en vrijwel niemand wil een haan. Veel fokkers seksen de kuikens daarom vooraf en doden de hanenkuikens, of verkopen die als voederdier. Als je een hennenkuiken koopt bij een fokker, heeft het de dood van een hanenkuiken tot gevolg. Vaak gebeurt dat seksen ook niet goed en kopen mensen een aantal hennenkuikens, waarna met het opgroeien blijkt dat er toch een aantal hanen tussen zitten. En dan willen die mensen er weer van af. Er zijn dan verschillende opties: Terugbrengen naar de fokker die de haantjes doodt. Dumpen ergens waardoor de jonge haantjes meestal binnen enkele dagen gedood worden door een roofdier of verkommeren, of een goed huis proberen te zoeken. Dat laatste is ontzettend moeilijk want de weinige opvangen die er zijn voor hanen en hennen zitten al stampvol met gedumpte hanen. En ook Marktplaats staat vol met gratis op te halen hanen.

Stop kuikentjesmisbruik
Niemand wil een haan | Foto: Meldpunt Kuikentjesmisbruik

De optie om de hanen te houden, die toch eigenlijk erg logisch zou behoren te zijn (een dier neem je immers voor het leven), komt in het hoofd van de meeste mensen die kuikens nemen helaas niet op. Terwijl je veel makkelijker een goede plek kunt vinden voor de hennen en je de hanen heel goed vreedzaam in een groepje kunt houden zonder hennen erbij. Door de hennen maken hanen onderling juist eerder ruzie. Ook de overlast van het kukelen kun je zeer beperken, door de hanen in de nacht op te hokken in een hok, bijvoorbeeld in de garage of ergens in huis. Hanen zijn prachtige karaktervolle dieren.

Helaas is het misbruik van kuikens in de afgelopen jaren alleen maar erger geworden. Dierenwinkels, tuincentra en dierenhandelaren verkopen in het voorjaar pasgeboren kuikentjes, uitgebroed door broedmachines. De kuikentjes die nog bij hun moeder horen te zijn vallen op deze manier dikwijls in handen van impulsieve kopers.

Stop kuikentjesmisbruik
Foto: Meldpunt Kuikentjesmisbruik

Dierenwinkel De Rimboe in Rotterdam is berucht om kuikentjesmisbruik. De eigenaar koopt bij een broederij voor een habbekrats ieder jaar met Pasen kuikens en etaleert ze in zijn winkel, waar je ze voor weinig geld mag kopen. Terugbrengen mag natuurlijk altijd, dan verkoopt deze eigenaar ze gewoon als voederdier. In een oud artikel in het Parool zegt de eigenaar:

“Vooral scholen en tehuizen schaffen de kuikens aan, om ze na Pasen weer terug te brengen. Dan verkoop ik ze opnieuw.”

Hij benadrukt dat de dieren weinig verzorging nodig hebben:

“Gewoon in een bak met stro zetten en eten geven.”

Zo simpel denkt deze man over deze zeer kwetsbare jonge dieren. Daarbij kunnen de kuikens als ze groter zijn ook nog eens verkocht worden voor voodoo-rituelen, zoals de eigenaar zelf stelt in een kranteninterview. Deze winkel is een doorn in het oog van veel dierenvrienden en het is onbegrijpelijk dat de eigenaar nog altijd geen houdverbod voor dieren heeft gekregen. In 2017 werd de eigenaar van dierenwinkel De Rimboe door de politierechter veroordeeld tot 120 uur werkstraf, onder andere voor de verwaarlozing van 600 gezelschapsdieren.

Maar dierenwinkel De Rimboe is zeker niet de enige. Wat te denken van dierenhandelaar Hoogendoorn in Stolwijk, die sinds kort zijn naam veranderd heeft in Dierenexpert Hoogendoorn. Tsja, mooi geprobeerd om die naam te verbloemen, maar een dierenhandelaar blijft Hoogendoorn wel degelijk. Ook bij Dierenhandelaar Hoogendoorn kun je kuikens kopen. Deze zijn al gesekst door de fokker. De hanenkuikens zijn dus al gedood. Maar mocht er onverhoopt toch een haantje tussen zitten, dan mag je het dier altijd naar Hoogendoorn terugbrengen. Het laat zich raden wat er dan mee gebeurt. In mails aan bezoekers adverteert Hoogendoorn zelfs met eendenkuikens van een paar dagen oud.

Ook zijn er nog altijd winkels die het leuk vinden om als levende paasdecoratie kuikens in hun zaak te hebben. Meestal loopt het met deze kuikens na Pasen slecht af.

Stop kuikentjesmisbruik
Dierenorganisaties worden er dagelijks mee geconfronteerd | Foto: Meldpunt Kuikentjesmisbruik

Kuikentjesmisbruik erger dan ooit

En dan heb je nog een zeer dieronvriendelijke trend die alleen maar groter lijkt te worden: bedrijfjes die ter vermaak broedmachines en kuikentjes verhuren aan scholen, kinderopvangen, instellingen, bejaardenhuizen en particulieren. Knuffelkuiken was een van de eerste en dit kwalijke bedrijf is inmiddels overgenomen door Huureenkip.nl, onderdeel van VNES Verhuur in ‘s-Gravendeel. Over de rug van hulpeloze kuikentjes verdient dit bedrijf flink door ze te verhuren voor vermaak. Behalve dat de kuikens bewust een moeder wordt onthouden, wordt ook na het verhuur de meerderheid van de haantjes gedood. De huurders praten dit dierenleed goed, omdat ze zogenaamd educatief bezig zijn voor de kinderen, terwijl er niets educatiefs is om een dier op onnatuurlijke wijze geboren te zien worden zonder zorg van de moeder.

Ondertussen worden wij als dierenhulporganisatie bijna dagelijks met onze neus op het leed gedrukt wat hierachter schuil gaat. Hanen en hanenkuikens die nog piepen, die gedumpt worden in weer en wind. Mensen die niet nagedacht hebben en voor de lol eieren hebben uitgebroed en nu een goed huis voor de hanen zoeken en ons benaderen. En er is bijna geen opvangmogelijkheid. Mijn hart doet iedere keer pijn als ik nee moet zeggen tegen hanen die gedumpt zijn, omdat er gewoonweg geen plek voor hen is. Ik weet dat het die arme dieren hun dood betekent en dat hebben ze niet verdiend.

Stop kuikentjesmisbruik
Gedumpt | Foto: Meldpunt Kuikentjesmisbruik

Er moet daarom heel wat veranderen. Er moet een verbod komen om eieren uit te broeden in broedmachines. Ook moet er een verbod komen om ter vermaak kuikens te verhuren. Als mensen dieren geboren laten worden moeten ze de verantwoordelijkheid nemen om die dieren ook een goed en lang leven te geven. Ook een haan heeft – net als de hen – recht op een goed en lang leven.

Kippen zijn hele gevoelige en intelligente dieren. Zo werkt het geheugen van een kip net zo goed als dat van een chimpansee. Ook hun emotionele leven is complex. Kippen kunnen jaloers en rancuneus uit de hoek komen, maar zijn evengoed in staat tot empathie. Het zijn geweldige huisdieren, waarmee je een band kunt opbouwen.

Stop kuikentjesmisbruik
Kippen verdienen respect | Foto: Meldpunt Kuikentjesmisbruik

Kippen verdienen het om met respect behandeld te worden. Huur of koop daarom geen kuikens bij een fokker. Als je hennen en een haan een fijn leven wil geven, red dan een dier van de slacht uit de industrie, of een kip of haan die gedumpt is. Je kunt daarvoor terecht bij Red een Legkip en bij Zwerfkip & Zo (Facebook).

Sandra van de Werd
Meldpunt Kuikentjesmisbruik
Comité Dierennoodhulp
.

Karen op bezoek bij Meldpunt kuikentjesmisbruik (video)

©AnimalsToday.nl