Oekraïne beweert dat de Russische inval ervoor heeft gezorgd dat er grote hoeveelheden broeikasgassen zijn vrijgekomen. Deze hoeveelheid zou gelijk staan aan de uitstoot van ongeveer zestien miljoen auto’s. Oekraïne deed deze uitspraak eerder vorige week tijdens de klimaattop COP27 in Egypte. Het land stelt dat dit bewijs is van de milieu-misdaden waarvoor Rusland verantwoordelijk is.

broeikasgassen
Oorlog in Oekraïne veroorzaakt enorme uitstoot broeikasgassen | Foto: Publiek Domein

Volgens de Oekraïense minister van milieu Ruslan Strilets, heeft de oorlog geleid tot een extra emissie van zo’n 33 miljoen ton broeikasgassen. Deze gassen zorgen ervoor dat de atmosfeer van de aarde sneller opwarmt. “Door de oorlog zullen we nog meer moeten doen om de klimaatcrisis te overwinnen”, vertelt hij. Daarnaast legt hij uit dat Rusland militaire basissen creëert in Oekraïne, waardoor de lokale natuur erg aangetast wordt. Tijdens de klimaattop waren de minister en zijn delegatie overigens niet van plan om Russische vertegenwoordigers te ontmoeten. “Als wij ze per ongeluk tegenkomen, gaan we niet met hen praten”, zei hij duidelijk.

CO2-uitstoot

Het aantal is berekend door de emissies op te tellen die afkomstig zijn van bos- en landbouwbranden en olie dat verbrand is nadat opslagplaatsen zijn aangevallen. De wederopbouw van Oekraïne zal er echter ook voor zorgen dat het land meer zal uitstoten dan normaal. Wetenschappers berekenden dat hier wel 49 miljoen ton CO2 bij kan komen kijken.

Oekraïne stelt dat Rusland deze last moet dragen. Sinds het begin van de oorlog in februari is er al bewijs verzameld voor ongeveer tweeduizend milieumisdaden, waarbij de kosten kunnen oplopen tot zo’n 37 miljoen euro. Zaken die hier onder vallen zijn bijvoorbeeld vernietiging van bossen, het vrijkomen van giftige gassen en schade aan watervoorzieningen. Oekraïne overweegt dan ook om het bewijsmateriaal te gebruiken om Rusland aansprakelijk te stellen. Hiermee zorgen ze ervoor dat er een eventuele schadevergoeding af te dwingen valt, waardoor de veroorzaakte schade hersteld kan worden.

https://twitter.com/SmiKooMan/status/1592541930310995971

Naast materiele schade is er ook veel schade aan de flora en fauna in het land. De overheid van Oekraïne schat dat er wel zeshonderd dieren en 750 planten- en diersoorten zwaar bedreigd worden door de oorlog. Veel kwetsbare dier- en plantensoorten zijn helaas al het slachtoffer geworden van de Russische inval. Zo zijn er alleen al 120 sterfgevallen gemeld van dolfijnen in de Zwarte Zee die verband houden met direct oorlogsgeweld.

Buitengewone toename van dolfijnsterfte mogelijk gevolg van oorlog in Oekraïne

COP27

Tot slot, landen uit heel de wereld zijn afgelopen week bijeengekomen voor de klimaattop in Sharm el-Sheikh in Egypte. Zondag werd duidelijk dat de delegaties het eens zijn geworden om een klimaatfonds op te richten voor de meest kwetsbare landen. Door dit fonds kunnen ze vervolgstappen nemen om klimaatverandering tegen te gaan. Een belangrijk onderdeel van de onderhandelingen was wie er betaalt voor de onomkeerbare schade die klimaatverandering in kwetsbare landen veroorzaakt. Het hoofddoel van de top om meer actie te ondernemen om de gemiddelde temperatuurstijging te beperken tot 1,5 graad Celsius is bovendien niet bereikt.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Daan de Boer