Zuid-Korea kondigt een wetsvoorstel voor het einde van de hondenvleesindustrie aan. Na een uitfasering van drie jaar moet er definitief een einde komen aan deze sector die jaarlijks 1 miljoen honden fokt en doodt voor menselijke consumptie.

Einde van de hondenvleesindustrie
Einde van de hondenvleesindustrie | Foto: Humane Society International

Vorige week kwamen het ministerie van Landbouw, Voedsel en Landelijke Zaken, vertegenwoordigers van de regerende People Power Party en Koreaanse dierenwelzijnsgroepen, waaronder Humane Society International Korea (HSI Korea), bijeen in Seoul. Tijdens de bijeenkomst werd de indiening van een wetsvoorstel om de hondenvleesindustrie in Zuid-Korea te verbieden, bevestigd. De Zuid-Koreaanse regering kondigde bovendien aan het voorstel nog voor het einde van 2023 in te dienen. Dit nieuws volgt op een publiek en politiek momentum voor een verbod op hondenvlees, inclusief de introductie van vijf wetsvoorstellen door leden van de Nationale Assemblee. JungAh Chae, uitvoerend directeur van HSI/Korea:

“Het nieuws dat de Zuid-Koreaanse regering eindelijk op het punt staat de hondenvleesindustrie te verbieden, is als een droom die uitkomt voor ons allemaal die zo hard campagne hebben gevoerd om deze wreedheid te beëindigen. De Koreaanse samenleving heeft een omslagpunt bereikt waarop de meeste mensen het eten van honden afwijzen en willen dat dit lijden naar de geschiedenisboeken wordt verwezen.”

Einde van de hondenvleesindustrie

In 2027 moet het verbod op de hondenvleesindustrie van kracht gaan. Hondenvleesfokkers, slachthuizen, handelaren en restauranteigenaren zullen een compensatie ontvangen om hun deuren te sluiten of om van de hondenvleesindustrie over te stappen op een ander werkgebied. Het omschakelingsprogramma is vergelijkbaar met het Models for Change-programma van HSI Korea dat sinds 2015 al achttien hondenvleesfokkers heeft begeleid in het overschakelen op het telen van chiliplanten en peterselie. HSI Korea dringt er bij de regering aan op een samenwerking met dierenwelzijnsorganisaties tijdens deze fase om zoveel mogelijk honden te redden en een nieuw thuis te geven. Het succesvolle omschakelingsprogramma heeft tot nu toe al meer dan 2.700 honden gered van hondenvleesfokkers en ondergebracht bij adoptiefamilies in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Canada en de Verenigde Staten.

#GNvdD: 21 honden gered van illegale hondenvleesboerderij Zuid-Korea

Hondenvlees

Dankzij de aldoor groeiende bewustwording onder Zuid-Koreanen over dierenwelzijn, is de vraag naar hondenvlees sterk afgenomen. Honden maken steeds vaker deel uit van het huishouden. Zo zijn er in Zuid-Korea nu ongeveer zes miljoen honden die als huisdier worden beschouwd. Uit de laatste opiniepeilingen van Nielsen Korea, in opdracht van HSI/Korea, blijkt dan ook dat 86 procent van de Zuid-Koreanen zegt in de toekomst geen hondenvlees te willen eten en dat 57 procent een verbod op deze industrie steunt. Zelfs de hondenvleesfokkers blijken volgens HSI Korea door maatschappelijke, familiale en financiële druk te willen stoppen. JungAh Chae:

“Nu zoveel honden onnodig lijden voor vlees dat bijna niemand eet, levert het wetsvoorstel een gedurfd plan op dat nu dringend door de Algemene Vergadering moet worden aangenomen, zodat er zo snel mogelijk overeenstemming kan worden bereikt over een wettelijk verbod om Zuid-Korea te helpen dit ellendige hoofdstuk in onze geschiedenis af te sluiten en een hondvriendelijke toekomst te verwelkomen.”

 

Kitty Block en Jeff Flocken, CEO en president van HSI wereldwijd, over einde van de hondenvleesindustrie:

“Dit is een dag om niet te vergeten voor de campagne van HSI om een einde te maken aan de verschrikkingen van de hondenvleesindustrie in Zuid-Korea; een dag waar we al heel lang op hebben gewacht.”

Kitty Block:

“Nadat we naar hondenvleesfokkerijen zijn geweest en het Models for Change-programma van HSI/Korea in actie hebben gezien, kennen we maar al te goed het lijden en de ontberingen die deze wanhopige dieren ondergaan. Dit is het begin van het einde van de hondenvleeshouderij in Zuid-Korea, en HSI staat klaar om onze expertise bij te dragen totdat elke kooi leeg is.”

Bron:

©AnimalsToday Jennie Cools