De fascinerende, schuwe vossen hebben van oudsher een wat negatief imago. In de oude fabels worden ze voornamelijk afgebeeld als sluwe kippendieven, maar tegenwoordig kunnen deze prachtige dieren gelukkig op meer waardering rekenen. Spijker je kennis van de vos bij met deze tien weetjes. 

Vos
Foto: Wikimedia Commons
  • De vos is familie van de hond. Voor velen is dit misschien oud nieuws, maar wist je ook dat een vrouwtjesvos een moer heet (moervos) en een mannetje een rekel? De puppy’s van vossen worden welpen genoemd;
  • Ondanks dat de vos familie is van de hond, is de vos de enige hondachtige die in staat is zijn klauwen in te trekken zoals katten dat doen. Een andere gelijkenis met katten zijn de ogen van de vos. Vossen hebben ovale, verticale pupillen, in tegenstelling tot andere verwanten van de hondenfamilie.
  • Er bestaan veel verschillende soorten vossen. De vos is de meest verspreide wilde hondensoort ter wereld. Vossen komen bijna overal voor, ze leven gemakkelijk in de stad, op het platteland, in bossen en bergen. Verschillende vossensoorten komen in verschillende gebieden voor. Zo komt de poolvos voor in koudere gebieden, en de fennek in de Noord-Afrikaanse woestijn.
Poolvos
Poolvos | Foto: Wikimedia Commons
Fennek
By su neko (Sleepy Fox) [CC-BY-2.0], via Wikimedia Commons
  • Als vossenwelpen geboren worden zijn ze nog niet in staat om te zien en horen, net als bij hondenpuppy’s en kittens. Moedervos zorgt voor de jongen terwijl vadervos gaat jagen en eten naar zijn familie brengt.
  • Helaas wordt er nog heel veel op vossen gejaagd. Mensen jagen op vossen als ‘sport’. In sommige landen is jagen op vossen met honden verboden, al mogen er wel andere middelen gebruikt worden om op deze diersoort te jagen.
  • Vossen eten vrijwel alles, afhankelijk van het gebied waarin zij leven. In steden leven vossen veelal van afval dat mensen achterlaten. In het wild eten vossen veel bessen, insecten en andere kleine diersoorten, zoals muizen en vogels. Extra eten wordt bewaard en meegenomen naar holletjes, waar het verstopt wordt. Dit wordt op een later moment opgegeten, zodra de vos honger heeft.
  • De prachtige vacht van vossen is niet altijd in hun voordeel. Nog steeds wordt er veel op vossen gejaagd om hun harige huidje te gebruiken voor de bontindustrie. Vossen worden uit het wild gevangen, maar ook speciaal gefokt voor deze vreselijke doeleinden. 85 procent van het vossenbont is afkomstig van pelsfokkerijen, waar dieren in kleine hokjes in slechte leefomstandigheden worden gehouden en op hun dood wachten. Om het bont niet te beschadigen worden de dieren gedood door bijvoorbeeld anale elektrocutie, een enorm pijnlijke methode voor het dier met een langzame dood tot gevolg.
  • Nu weer een wat luchtiger feit. De grijze vos is de enige hondensoort die in bomen kan klimmen!
Grijze vos
Foto: Gary M. Stolz, U.S. Fish and Wildlife Service [Public domain], via Wikimedia Commons
  • Vossen wonen in een hol. Ze maken dit hol zelf, bijvoorbeeld in de grond, of onder een schuur, waar ze genoeg beschutting hebben van de buitenwereld. Jagers proberen vossen uit hun hollen te jagen met bijvoorbeeld honden.
  • Tijdens het opvoeden van hun jongen zijn vossen erg verzorgend en slim. In 2009 schreef een krant dat er een vossenwelp vast was komen te zitten in een strik en het twee weken duurde voordat hij gered werd door de RSPCA. Hij had ernstige verwondingen. Volgens de dierenbescherming had het diertje het ongeluk overleefd, doordat de moedervos elke dag eten naar haar jong kwam brengen terwijl het vastzat in de strik.

Bron ©PiepVandaag.nl Brechje van Otterdijk