Katten zijn heel schone dieren. Het is daarom belangrijk dat de kattenbak aan de standaarden van je huisdier voldoet om te voorkomen dat hij het tapijt gebruikt in plaats van zijn bak. Hieronder volgen enkele nuttige tips van de Humane Society om ervoor te zorgen dat je kat zijn kattenbak verkiest boven andere potentiële toiletten.

kattenbak
Jong geleerd is oud gedaan | Foto Credit: peter_hasselbom via Compfight cc

Locatie, locatie, locatie

De meeste mensen zetten de kattenbak ergens achteraf neer om de geur te minimaliseren en te voorkomen dat de kattenbakvulling over het hele huis wordt verspreid. Maar als de kattenbak naast een apparaat in de kelder belandt of op een koude betonnen vloer, kan je kat minder tevreden zijn.

Je moet dus misschien compromissen sluiten.

  • Zet de kattenbak op een plek die je kat wat privacy geeft en ook nog gunstig gelegen is. Als de bak te moeilijk te bereiken is, vooral voor een kitten of een oudere kat, gebruikt hij hem misschien gewoon niet.
  • Vermijd het plaatsen van kattenbakken naast lawaaierige of warmteproducerende apparaten, zoals de oven of de wasmachine. Het lawaai kan een kat nerveus maken, terwijl de warmte van een droger of oven de kattenbakgeur kan verergeren, waardoor de kat wegblijft.
  • Zet de bak ver van zijn voedsel en waterkommen. Katten houden niet van de geur van de bak in de buurt van hun voedsel en kunnen de bak daardoor links laten liggen.
  • Plaats ten minste één kattenbak op elke verdieping van je huis. Op die manier heeft je kat meerdere opties als de toegang tot zijn primaire bak wordt geblokkeerd (de kelderdeur is gesloten of de kat heeft zich verschanst in de slaapkamer vanwege je visite.) Als je meer dan één kat hebt, biedt dan kattenbakken aan op verschillende plaatsen, zodat de ene kat de andere kat niet kan belemmeren in het gebruik van de kattenbak.
  • Als je de kattenbak in een kast of een badkamer zet, zorg dan dat de deur geopend is en niet dicht kan vallen. Zo voorkom je dat je kat binnen gevangen zit of buitengesloten wordt. Afhankelijk van de locatie, kun je overwegen een kattenluik in je (kast)deur te maken.

Kieskeurig over vulling

Onderzoek heeft aangetoond dat de meeste katten het liefst fijnkorrelig grit hebben, vermoedelijk omdat dat zachter aanvoelt. Het nieuwe klonterende grit heeft meestal fijnere korrels dan de typische kleivulling, en is erg populair omdat het vervelende geurtjes dempt. Maar stofvrije kleivulling van hoge kwaliteit heeft ook vrij kleine korrels en kan helemaal acceptabel zijn voor je kat.

Er zijn verschillende soorten kattenbakvulling op de markt. De meest populaire zijn: traditionele kleivulling; klonterend grit; grit gebaseerd op kristal, en plantaardige/biologisch afbreekbare vulling.

Als je kat eerder een buitenkat is geweest en de voorkeur geeft aan aarde, kun je hem uit de plantenbakken houden door middelgrote stenen bovenop de potgrond te plaatsen en / of door wat potgrond met je gewone kattenbakvulling te mengen. Een kat die alle types commerciële vulling verwerpt, kan heel blij zijn met zand. Zodra je een vulling vindt waar je kat van houdt, blijf daar dan bij. Voortdurend wisselen van vulling kan tot gevolg hebben dat je kat de kattenbak niet meer gebruikt.

Liever geurloos

Veel mensen gebruiken geparfumeerd kattenbakstrooisel om nare geuren te maskeren, maar veel katten vinden geparfumeerde vulling vreselijk. Om dezelfde reden, is het geen goed idee om geurstokjes, kamerspray of luchtverfrisser in de buurt van de kattenbak te plaatsen.

Een dunne laag zuiveringszout (soda) op de bodem van de bak helpt vervelende geuren te absorberen zonder je kat af te stoten. En als je nauwgezet de bak schoonhoudt, zou je die niet moeten kunnen ruiken.

Als je zelf de kattenbakgeur te sterk vindt, zal je kat, met zijn scherpe reukvermogen, de bak waarschijnlijk nog meer vinden stinken dan jij en zal hij er niet naartoe gaan.

Hoeveel?

De algemene regel is één kattenbak voor elke kat, plus één meer. Dan wordt je kat in ieder geval nooit verhinderd op de bak te gaan omdat deze al bezet is.

Het is niet mogelijk om een persoonlijke kattenbak voor elke kat in je huishouden aan te wijzen, katten gebruiken namelijk meestal elke beschikbare kattenbak. Dat betekent dat een kat soms kan weigeren om een kattenbak te gebruiken nadat er een andere kat op is geweest. In dit geval moet je alle kattenbakken zeer schoon houden, en is het wellicht zelfs nodig om extra bakken toe te voegen. Het is echter wel het beste om je kattenbakken niet allemaal op één locatie neer te zetten, omdat je katten ze als één grote kattenbak zullen zien en het nog steeds mogelijk is een andere kat te belemmeren bij zijn tocht naar de bak.

Dekking zoeken

Sommige mensen voorzien hun kat het liefst van een overdekte kattenbak, maar dit kan een aantal potentiële problemen opleveren. Om te ontdekken aan welk type je kat de voorkeur geeft, kun je het beste experimenteren door in het begin beide soorten aan te bieden.

Sommige katten, vooral degenen die timide zijn of privacy willen, hebben liever een overdekte kattenbak. Anderen niet, zeker als de bak niet schoon is. Een overdekte bak kan wel de hoeveelheid grit verminderen die uit de bak vliegt wanneer je kat zijn behoefte begraaft.

Voor- en nadelen van een overdekte kattenbak:

  • Je kunt vergeten de kattenbak regelmatig schoon te scheppen, omdat het vuile grit niet direct zichtbaar is voor je.
  • Een overdekte kattenbak houdt geuren binnen, dus moet je het vaker schoonscheppen dan een open bak. Een vuile, overdekte kattenbak is voor je kat hetzelfde als een vieze wc voor jou!
  • In een dichte bak heeft een grote kat misschien niet voldoende ruimte om te draaien, krabben, graven of zich te positioneren op de manier waarop hij dat wil.
  • Bij een overdekte kattenbak kan een andere kat makkelijker op de loer liggen en de gebruiker aanvallen als hij de bak verlaat.

Andere soorten kattenbakken

Er is een grote verscheidenheid aan kattenbakken op de markt vandaag de dag. Houd in gedachten dat sommige prachtige kattenbakinnovaties voor het gemak zijn van de eigenaar, niet van de kat. In feite kan een aantal van deze functies je kat zelfs van de bak doen afkeren. Het is echt het beste om het simpel te houden: een eenvoudige bak, strooisel, en een schep.

Houd het schoon

Om aan de behoeften van de meest veeleisende kat te voldoen, moet je uitwerpselen dagelijks uit de kattenbak scheppen. Hoe vaak je de bak helemaal verschoont, hangt af van het aantal katten dat je hebt, het aantal kattenbakken, en het soort grit dat je gebruikt.

Tweemaal per week is een algemene richtlijn voor het vervangen van kleivulling, maar afhankelijk van de omstandigheden, kan het nodig zijn om het om de dag te vervangen of slechts een keer per week.

Als je de kattenbak dagelijks reinigt, hoeft je klonterend grit slechts elke twee tot drie weken te vervangen. Als je een geur waarneemt of als een groot deel van het grit nat is of samenklontert, is het tijd voor een verschoning.

Schrob de bak elke keer dat je de vulling vervangt. Gebruik voor het reinigen mild afwasmiddel om het schoon te maken, producten met ammoniak of citrusoliën schrikken je kat af en sommige schoonmaakmiddelen zijn giftig voor katten.

Kattenbakzakken

Kattenbakzakken zijn slechts een gemak voor de eigenaar. Je kunt de vulling hiermee makkelijk verwijderen uit de bak en je bindt de zak dicht zoals een vuilniszak. De waarheid is echter dat de meeste katten het aan stukken scheuren, terwijl ze in de bak krabben en graven. Toch kan het werken als je kat niet te hard werkt om zijn behoefte te begraven.

Diepte van het strooisel

Sommige mensen denken dat hoe meer vulling ze in de doos strooien, hoe minder vaak ze moeten schoonmaken, maar dat is een vergissing. De meeste katten zullen geen gebruik maken van strooisel dat dieper is dan twee centimeter. Sommige langharige katten hebben zelfs liever minder strooisel en een glad oppervlak, zoals de bodem van de kattenbak. Extra strooisel toevoegen is geen vervanging voor scheppen en schrobben.

Zindelijkheidstraining katten

Er is echt niet zoiets als zindelijkheidstraining voor een kat, zoals dat gaat bij honden. Je hoeft je kat eigenlijk helemaal niet te leren wat hij moet doen met een kattenbak, instinct zal dit in het algemeen overnemen. Je moet wel een aanvaardbare, toegankelijke kattenbak aanbieden, waarbij je rekening houdt met bovenstaande suggesties.

Het is niet nodig om je kat op de kattenbak te zetten en haar poten heen en weer te bewegen in de vulling. We raden het zelfs af, omdat het een zodanig onaangename ervaring kan zijn dat je de kat bang maakt voor de kattenbak en voor jou.

Als je verhuist, moet je je kat wel laten zien waar de bak staat, hoewel zijn gevoelige neus de weg naar de bak waarschijnlijk al heeft gevonden.

Problemen oplossen

Als je kat zijn behoeften begint te doen buiten de kattenbak, moet je altijd eerst naar je dierenarts gaan. Veel medische aandoeningen kunnen een verandering veroorzaken in de kattenbakgewoonten van een kat. Als je dierenarts je kat heeft onderzocht en hem gezond heeft verklaard, kan je kat een gedragsprobleem hebben dat moet worden opgelost.

Straf is nooit het antwoord, noch het naar buiten verbannen van je kat. Voor langdurige of complexe situaties kun je contact opnemen met een kattengedragspecialist die ervaring heeft in het werken met katten.

Bron ©PiepVandaag.nl Isabelle Oostendorp