De effecten van de opwarming van de aarde zijn duidelijk zichtbaar in een afname van het aantal zeedieren rond de evenaar. De temperatuur van de oceaan is daar inmiddels te hoog voor sommige soorten om te overleven, zo blijkt uit een nieuwe wetenschappelijke studie.

zeedieren
Minder zeedieren rond evenaar door klimaatverandering | Foto: Pixabay

De onderzoekers analyseerden de locatie van bijna 50.000 zeediersoorten tussen 1955 en 2015. Hieruit bleek dat de biodiversiteit van het zeeleven tijdens die periode afnam, specifiek daar waar de gemiddelde jaarlijkse temperatuur van het zeeoppervlak boven de 20 graden Celsius uitsteeg. De afname was het grootst voor los zwemmende zeedieren, die niet op of rond de zeebodem leven en ook niet dichtbij de kust. Deze zogenaamde pelagische zone vormt ’s werelds grootste habitat onder water.

Deze afname van biodiversiteit in de wateren rond de evenaar kan verregaande en moeilijk te voorspellen gevolgen hebben. Zo kunnen verschillende voedselketens ernstig uit balans raken als prooidieren niet met dezelfde snelheid van habitat veranderen als de roofdieren. Dit kan leiden tot het uitsterven van bepaalde soorten, terwijl de groei van bijvoorbeeld algen wordt bevorderd.

“Er vindt niet alleen een geleidelijke opwarming plaats, maar daarbovenop komen nog eens hittegolven op zee die steeds vaker voorkomen en ernstiger zijn. Die zijn deels verantwoordelijk voor de snelle verplaatsing van tropische soorten”, zegt Prof David Schoeman, een van de onderzoekers. Een voorbeeld hiervan is de hittegolf op zee in 2011 in West-Australië, die de temperatuur van de plaatselijke oceaan met meer dan 2 graden Celsius verhoogde gedurende zo’n 10 weken. Uit onderzoek vijf jaar later bleek dat kelp – een cruciaal onderdeel van het ecosysteem – zich sindsdien niet had hersteld.

Prof. Ove Hoegh-Guldberg, zeebioloog aan de Universiteit van Queensland en expert op het gebied van de gevolgen van klimaatverandering voor de oceanen (en niet betrokken bij de studie), zei hierover:

“Deze soorten zijn de enige die het warme water in de oceaan kunnen verdragen en als het te warm wordt, zijn er dus geen soorten om hun plaats in de nemen. Dan verlies je biodiversiteit.”

Inzicht in de effecten van oceaanopwarming is kortom van groot belang voor het ontwikkelen van strategieën om de mariene ecosystemen te beschermen.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Meia van der Zee