Het Wereld Natuur Fonds (WNF) luidt de noodklok na de bekendmaking van alarmerende cijfers over de laatste vaquita, ook wel Californische bruinvis genoemd. Het aantal exemplaren van ’s werelds kleinste en zeldzaamste zeezoogdier is in ruim een jaar tijd bijna gehalveerd tot zo’n 60 dieren, waardoor de soort op korte termijn dreigt uit te sterven. In 2014 werden nog 97 exemplaren geteld. De vaquita komt alleen nog voor in de Golf van Californië, voor de kust van Mexico.

Vaquita
Vaquita (Californische bruinvis) | Foto: P. Olsen for NOAA/Flickr

Illegaal gebruik van drijfnetten vormt de grootste bedreiging voor de vaquita. De dieren raken erin verstrikt en verdrinken. De Mexicaanse overheid heeft deze netten vorig jaar verboden in het leefgebied van de vaquita. Daarnaast kregen lokale vissers, mede dankzij hulp van WNF-donateurs, visnetten waar de dolfijnsoort uit kan ontsnappen. Maar hoewel vissers deze netten in de praktijk gebruiken blijft de sterfte van vaquita verontrustend hoog.

Illegale drijfnetten
Dit komt vooral door de enorme toename van stroperij op de totoaba, een vissoort die ook ernstig is bedreigd. De zwemblaas van de totoaba wordt beschouwd als een delicatesse in met name China en is duizenden euro’s waard. Bij de stroperij gebruiken criminele bendes de illegale drijfnetten die ook een groot gevaar vormen voor de vaquita. Daarnaast blijkt ook dat diverse vissers de drijfnetten nog steeds gebruiken bij reguliere visserij.

WNF roept op tot een totaalverbod op visserij in het leefgebied van de vaquita als laatste redmiddel om de soort te redden. Lokale vissers moeten voor hun verlies aan inkomsten worden gecompenseerd door de overheid. Daarnaast dienen de Mexicaanse, Amerikaanse en China overheden beter samen te werken om de stroperij en smokkel van de totoaba te bestrijden. De smokkelroutes die criminele bendes gebruiken lopen via de Verenigde Staten naar China.

vaquita
Dode vaquita | Foto: ©Omar Vidal/WWF

Laatste redmiddel
Omar Vidal, directeur van WNF Mexico:

“Ondanks alle maatregelen om de vaquita te beschermen dreigen we de strijd te verliezen. We kunnen de vaquita nog steeds redden. Maar dan is een volledige ban op visserij in het gebied van de vaquita bittere noodzaak. Dit is onze enige kans om deze prachtige dieren van de ondergang te behoeden. Het is een illusie te denken dat andere maatregelen werken.”

Persbericht WNF