Een van de grootste proefdiergebruikers van het land, Charles River in Den Bosch, wil nog meer proefdieren gebruiken. Het commerciële testcentrum heeft uitbreiding aangevraagd voor twee nieuwe laboratoria.

dierproeven
122.300 extra dierproeven door uitbreiding Charles River | Foto: Pixabay

Animal Rights is woedend en dient bezwaar in bij de gemeente. Erwin Vermeulen:

“Charles River heeft een vergunning om in vijf jaar tijd maar liefst 265.850 dierproeven uit te voeren op onder meer honden, katten, konijnen, ratten en minivarkens. Met deze uitbreiding komen daar nog eens 122.300 dierproeven bij. Dat is onacceptabel en niet meer van deze tijd.”

 

Oplopende cijfers

In Nederland neemt het aantal dierproeven toe (448.656 dierproeven in 2019) terwijl de Nederlandse overheid juist inzet op een transitie naar dierproefvrij onderzoek. Charles River voert de testen uit in opdracht van de farmaceutische en (agro)chemische industrie. Volgens Vermeulen zijn het akelige testen waarbij geen dier het laboratorium levend uitkomt:

“Honden, konijnen en cavia’s krijgen hoge doseringen giftige stoffen toegediend zodat bepaald kan worden bij welke dosering reacties zoals overgeven, stuiptrekkingen en ernstige schade aan organen als lever, nieren en longen optreden.”

De dierproeven bij Charles River worden uitgevoerd volgens Europese regels die dateren uit de jaren 60 van de vorige eeuw. Volgens Animal Rights draait het allemaal om het afvinken van dierproeven: Wanneer de dierproeven zijn uitgevoerd mogen de producten van de fabrikant op de markt komen.

Vermeulen:

“De Nederlandse overheid moet niet zo weifelen en zich in Europa hard maken voor het aanpassen van de verouderde regels. Zet in op moderne technieken zoals organoids, microdosering, lab on a chip en computermodellen.”

 

Animal Rights dient bezwaar in

Animal Rights dient bezwaar in bij de Gemeente ’s-Hertogenbosch tegen de uitbreiding met twee nieuwe laboratoria. Erwin Vermeulen van Animal Rights:

“We roepen op om massaal bezwaar in te dienen tegen de geplande uitbreidingen. De proefdieren hebben onze hulp hard nodig.”

Overzicht Charles River vergunde proefdieren van 2017 t/m 2022:

  • 22.500 muizen
  • 256.000 ratten
  • 200 hamsters
  • 1.600 cavia’s
  • 62.500 konijnen
  • 2.600 honden
  • 750 katten
  • 1.200 minivarkens
  • 10.800 klauwpadden
  • 30.000 vissen

Totaal 388.150 proefdieren.

Ook jij kunt bezwaar maken!

Je hebt tot uiterlijk 17 januari om bezwaar in te dienen bij de gemeente ’s-Hertogenbosch. Animal Rights heeft een voorbeeldbrief voor je opgesteld. Het is niet mogelijk om via e-mail bezwaar in te dienen. De post is een mogelijkheid, al is het bezwaarschrift indienen via DigiD de snelste weg.

Klik hier voor de voorbeeldbrief.

Bron:

Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.