Varkenskweller Adrianus Straathof heeft zijn boerderij in het Overijsselse Mariënheem verkocht, tot grote opluchting van omwonenden en dierenvrienden in heel het land. De beruchte ‘varkensbaron’ kocht de boerderij in 2015 en ondanks een veroordeling en beroepsverbod in Duitsland wegens dierenmishandeling mocht hij in de gemeente Raalte gewoon zijn zesde megastal bouwen, ditmaal voor 11.000 varkens.

Straathof weg uit Mariënheem
Varkens op het voormalige Duitse bedrijf van Adrianus Straathof | Foto: screenshot video Stern

Dat de nieuwe megastal in de gemeente Raalte geen doorgang zou vinden leek eind 2019 al zeker, toen hij het pand aan de Nijverdalseweg te koop zette. Omwonenden waren toen al erg blij, want ze vreesden ernstige overlast door de megastal voor 11.000 varkens. Bovendien heeft Straathof een erbarmelijke reputatie als dierenmishandelaar, de reden waarom hij in Duitsland geen varkenshouder meer mag zijn.
.

Straathof in Duitsland veroordeeld als dierenmishandelaar

.
Het pand in Mariënheem is opgekocht door een vastgoedmakelaar en het lijkt vrijwel zeker dat er woningen gebouwd gaan worden.

Adrianus Straathof werd in Nederland vooral bekend door het afbranden van megastal De Knorhof in het Gelderse Erichem, waarbij zeker 24.000 varkens om het leven kwamen. De botte varkensboer weigerde in de week erna mee te werken aan het afvoeren van de dode varkens.
.

Nog steeds dode varkens op terrein afgebrande megastal de Knorhof

.
De reputatie van Adrianus Straathof was en is om te janken, maar desondanks vond de gemeente Raalte het destijds niet nodig om onderzoek te doen naar de integriteit van de varkenskweller en diens moederonderneming Sebava BV. Men legde Straathof geen strobreed in de weg om de megastal in Mariënheem te bouwen. De Raad van State ging daarin mee, tot verbijstering van velen.
.

Beruchte varkensboer Straathof mag gewoon uitbreiden in Raalte

.
In 2016 publiceerde Animal Rights undercoverbeelden gemaakt in een van de stallen van Straathof, die eens en temeer vastlegden dat hij ook hier een beroepsverbod zou moeten krijgen. Zo werd gefilmd dat een nog levend biggetje voor dood was achtergelaten op een stapel overleden soortgenootjes.  Geen zinnig mens wil varkenskweller en dierenmishandelaar Straathof en zijn wantoestanden in de buurt hebben.
.

.
Bronnen:

©AnimalsToday.nl BVR