Het lagerhuis in Chili presenteert een wetsvoorstel waarin het vraagt om uitbreiding van de nationale dierenwelzijnswet, om het knippen van staarten en oren van huisdieren en gezelschapsdieren voor esthetische doeleinden te verbieden.

couperen
Stap dichterbij Chileens verbod op couperen oren en staarten dieren | Foto: Pixabay

Mishandeling

Met het idee honden of andere dieren er gevaarlijker of stoerder uit te laten zien, gaan velen al vroeg na de geboorte onder het mes. De oren worden tot punten geknipt of de staart moet eraf. Dit creëert zowel fysieke als psychologische complicaties. De uiteinden van het lichaam zijn essentieel voor het uitdrukken van hun gemoedstoestand. Denk eens aan een hond die met zijn staart kwispelt bij het begroeten van zijn baasje. Of het spitsen van zijn oren als hij de postbode hoort aankomen. Zonder deze lichaamsdelen kunnen deze dieren niet goed communiceren. Onderdirecteur van het communicatieteam van de Chileense stichting Huella Animal, Pablo Kohler, vertelt in een interview met een lokale krant dat sommige honden als gevolg van een esthetische ingreep zelfs aan een identiteitsstoornis lijden, waardoor zij het resterende deel van hun eigen staart opeten.

Pablo Kohler:

“Deze operaties om rashonden en andere dieren, met name vechtdieren, een bepaald uiterlijk te geven, hebben een esthetisch doeleinde voor de mens en niet voor het dier zelf.”

couperen
Doberman zonder gecoupeerde oren | Foto: garyt70 Flickr via Compfight cc

Dierenwetgeving

Sinds 2019 geldt in Chili de zogenaamde Cholito-wet, waarin onder andere is opgenomen dat fysieke mishandeling van een huisdier of gezelschapsdier strafbaar is. Deze dierenwelzijnswet die officieel de ‘wet van verantwoordelijkheid van eigendom van huisdieren en gezelschapsdieren’ heet, is vernoemd naar de hond Cholito die in 2017 door lugubere mishandeling om het leven is gebracht. Met als doel deze wet uit te breiden en dierenmishandeling te bestrijden, pleit het lagerhuis nu voor een verbod op alle operaties bij huisdieren en gezelschapsdieren die niet voor medicinale doeleinden zijn bedoeld. Bij overtreding zouden er boetes en gevangenisstraf volgen.

Nieuwe grondwet

In oktober hebben de Chilenen gestemd voor het ontwikkelen van een nieuwe grondwet. Dierenactivisten in het land zien dit als een kans om het dierenwelzijn hierin te laten opnemen. Stichting Huella Animal:

“In de nieuwe grondwet moet het welzijn van alle dieren en andere levende wezens worden verzekerd.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools