De beruchte varkensboer Adriaan Straathof heeft zijn omstreden boerderij aan de Nijverdalseweg in Mariënheem te koop gezet. Straathof – die in Duitsland een beroepsverbod heeft wegens ernstige dierenmishandeling maar in Nederland gewoon door mag boeren – kreeg onlangs nog toestemming van de gemeente Raalte om het bedrijf uit te breiden naar 12.000 varkens.

Mariënheem
Een bedrijf met vergunning tot uitbreiding is voor een potentiële koper altijd interessanter | Foto: publiek domein

Het lijkt erop dat Straathof dankzij de gemeente Raalte flink wil cashen, want hij vraagt zo’n 2,5 miljoen euro voor de boerderij, zo meldt RTV Oost. De koop van een bedrijf met uitbreidingsvergunning is voor een potentiële koper altijd interessanter dan wanneer het bedrijf staat in een gemeente die wel zich iets aantrekt van zwaarwegende protesten die leven onder de bevolking, dan wel een niet mis te verstaan Duits beroepsverbod.

Straathof kreeg het beroepsverbod wegens ernstige dierenmishandeling op zijn bedrijf, waaronder het doodslaan van zieke biggetjes tegen de muur, in plaats van de dieren zorg te bieden. Vanaf het moment dat zijn uitbreidingsplannen in Mariënheem bekend werden waren er felle protesten van omwonenden en dierenwelzijnsorganisaties.

Duitse varkensfabrieken Straathof moeten sluiten wegens ernstig dierenleed

Omwonenden Mariënheem genegeerd

De gemeente Raalte heeft protesten van omwonenden genegeerd, die waarschuwden voor ernstige overlast door stank, fijnstof en veel extra vrachtverkeer in de omgeving. Varkensboer Adriaan Straathof kreeg ruim baan van de gemeente.

Ook de Raad van State leek niet gevoelig voor de kans op precedentwerking ten aanzien van dierenmishandeling en vond het terecht dat de gemeente Raalte geen nader onderzoek naar de handel en wandel van Straathof heeft gedaan, alvorens de vergunning voor uitbreiding in Mariënheem af te geven. Klaarblijkelijk betekent een beroepsverbod in Duitsland niets, zolang er aan deze kant van de grens sprake is van economisch gewin.

Beruchte varkensboer Straathof mag gewoon uitbreiden in Raalte


Behalve een beroepsverbod in Duitsland kleeft aan de naam Adriaan Straathof ook de vreselijke stalbrand uit 2017, toen de Knorhof in Erichem in vlammen opging, wat het leven kostte aan 24.000 varkens. Na de brand in Erichem bleek Straathof nauwelijks bereid om mee te werken aan de afhandeling.

Nog steeds dode varkens op terrein afgebrande megastal de Knorhof

Dierenverschrikker

De malafide varkensboer is  in 2017 door Dier&Recht uitgeroepen tot Dierenverschrikker van het jaar en dat lijkt gezien zijn geschiedenis terecht.

Varkensboer Straathof uitgeroepen tot Dierenverschrikker 2017


Waarom het bedrijf in Mariënheem te koop staat is niet bekendgemaakt, maar een vermoeden bestaat dat de nieuwe stikstofregels verdere uitbreiding in de weg staan en dat daarmee de vergunning van de gemeente Raalte feitelijk niets meer waard is.

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel