In de nacht van woensdag op donderdag zijn bij een eierbedrijf ruim 16.000 kippen omgekomen, tijdens een stalbrand in een grote kippenschuur aan de Bunschoterweg in Nijkerk, Gelderland. Toen de brandweer arriveerde was het al een uitslaande brand en konden de legkippen niet meer gered worden. Wel kon voorkomen worden dat de brand zich verder zou verspreiden naar een andere kippenschuur. Op het terrein stonden twee grote schuren. 

Restanten na stalbrand bij pluimveebedrijf Nijkerk, 22 augustus 2019 | Foto: 1037 Against Animal Cruelty

De oorzaak van de brand is onbekend. De schuur is volledig uitgebrand en zal gesloopt worden. Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden liet weten dat er geen asbest is vrijgekomen. Wel kregen bewoners in een gebied tot aan Bunschoten het advies om ramen en deuren te sluiten in verband met overlast door de rook in combinatie met windrichting.

Nijkerk 31e stalbrand

Stalbrandcijfers van Monique Shouten blog – een website die stalbranden nauwlettend volgt – geven aan dat tot nu toe in 2019 ruim 325.038 dieren omkwamen bij 12, mogelijk 13 stalbranden en dat het totale aantal branden nu op 31 ligt. De hoeveelheden dierenslachtoffers liggen inmiddels hoger dan in 2018, toen volgens de website minimaal 123.203 dieren stierven door stalbranden. Nijkerk was de 31e stalbrand van 2019.

Restanten stal na stalbrand in Nijkerk, 22 augustus 2019 | Foto: 1037 Against Animal Cruelty

Ernstige verwondingen

Een stalbrand veroorzaakt veel dierenleed. De dieren stikken of raken bewusteloos door de rookontwikkeling. Een deel kan geen kant op en verbrandt daardoor levend. Dieren die een brand overleven worden vanwege hun ernstige verwondingen vaak alsnog geëuthanaseerd.

Nijkerk
Restanten stal na stalbrand in Nijkerk, 22 augustus 2019 | Foto: 1037 Against Animal Cruelty

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.