Op 8 april startte de jaarlijkse commerciële zeehondenjacht in Canada. Dierenwelzijnsorganisatie Bont voor Dieren heeft een petitie opgezet waarin ze de Canadese premier Trudeau oproept voorgoed te stoppen met de jacht.

Zeehondenjacht in Canada
Zeehondenjacht in Canada weer van start | Foto: Victor/flickr

De jacht

De commerciële zeehondenjacht is weer begonnen. Pups die hun witte vacht net hebben verloren – tussen de drie weken en drie maanden oud – zijn de komende weken het leven niet meer zeker. Jaarlijks mogen zo’n 400.000 zeehonden gedood worden, maar de uiteindelijke vangst ligt meestal rond de 50.000. Grotendeels dankzij de pandemie zijn vorig jaar maar 440 dieren gedood. In totaal zijn er in de afgelopen 34 jaar 4,6 miljoen zeehonden gedood. Bijna de helft van deze dieren was nog bij bewustzijn toen ze werden gevild, onder het mom van efficiëntie. De jagers gaan gehaast te werk en controleren zelden of het dier buiten bewustzijn is.

Sinds het verbod op de import van zeehondenvacht in 35 landen is de vraag naar zeehondenbont ingestort. Ook de Europese Unie verbiedt sinds 2010 de import van zeehondenvacht. Toch blijft de overheid de jacht subsidiëren, bijvoorbeeld met ijsbrekers, zodat jagers bij de zeehonden kunnen komen. IJsbrekers zijn erg slecht voor het fragiele ijs waarop de dieren leven.

De meerderheid van de zeehonden wordt gedood voor de vacht, die gebruikt wordt voor de mode-industrie. De afzetmarkt bij grote modemerken wordt ook kleiner, zo hebben Gucci, Prada en Versace aangegeven geen bont meer te gebruiken in hun collecties.

In de onderstaande video is de te zien hoe gruwelijk de zeehondenjacht eraan toegaat. Waarschuwing: het zijn verontrustende beelden.

Zeehondentoerisme

Volgens Bont voor Dieren levert het zeehondentoerisme als alternatieve inkomstenbron financieel veel meer op dan de jacht. Maar door de opwarming van de aarde verslechtert het ijs in Canada snel. Hoe meer het ijs verslechtert, hoe verder de dieren wegtrekken van toeristische gebieden. Juist daarom is het volgens de organisatie noodzakelijk dat Canada investeert in het beschermen van het leefgebied van de zeehonden.

Weinig ijs

Dit jaar is het toerismeseizoen afgelast omdat er te weinig ijs in de Saint Lawrencebaai is door de hoge temperaturen. Sinds 2010 is dit al vijf keer gebeurd. December, januari, februari en maart moeten allemaal koud zijn voor een goede ijslaag. Dat is het ‘ijsseizoen’. “Een paar dagen van min twintig graden is niet genoeg voor goed ijs”, zei de Canadese oceanograaf Peter Galbraith. Het ijs moet voor de dieren minstens dertig centimeter dik zijn en zo’n 36 meter breed. Als het ijs te dun of instabiel is, sterven de pups. Het ijs breekt door sterke golven of een storm, waardoor pups verstrikt komen te zitten of in het water belanden. Daar sterven ze door uitputting.

Dit jaar is de ijsformatie aan de Canadese oostkust lager dan ooit tevoren. Onderzoekers vrezen dat veel pups zullen sterven doordat het ijs smelt voordat de dieren sterk genoeg zijn om te overleven in het water. Vorig jaar stierven ook meer zeehondenpups dan voorgaande jaren, vermoedelijk als gevolg van de opwarmende aarde.

De petitie

De handel in zeehondenbont is al lang niet meer rendabel, toch blijft de overheid een handjevol jagers met miljoenen subsidiëren. Bont voor Dieren roept de Canadese regering in haar petitie op het geld te investeren in het verwijderen van plastic uit de zeeën, het tegengaan van de opwarming van de aarde en het ondersteunen van het zeehondentoerisme. Sandra Schoenmakers, directeur van Bont voor Dieren:

“De jacht staat symbool voor één van de meest vreselijke vormen van dierenleed. Jagen op deze prachtige dieren is onnodig en barbaars. We moeten nu de overheid overtuigen een diervriendelijke koers te varen. De smoes dat zeehonden een negatieve impact hebben op de visstand is wetenschappelijk achterhaald. Er is werkelijk geen enkele reden om door te gaan met deze jacht.”

Klik hier om naar de petitie van Bont voor Dieren te gaan.

Bronnen:

© AnimalsToday.nl Sophie Jongma