Vandaag wordt proefaap Lynx vijftien jaar oud. Zij is de oudste aap in het Karolinska Institutet in Stockholm, waar ze wordt gebruikt voor dierproeven. Ze behoort tot een groep van vier andere oudere apen, allemaal vrouwtjes, die door de dierproefnemers ‘tantes’ worden genoemd. De Zweedse organisatie Djurrättsalliansen roept het Karolinska Institutet op om de ‘tantes’ met pensioen te sturen.

proefapen
Red deze proefapen! (petitie) | Foto: Wikimedia Commons

Afkomstig van Hartelust

Toen Lynx drie jaar oud was, werd ze vanuit China vervoerd naar de apenloods van Hartelust in Tilburg. Daar verbleef ze maanden voordat ze opnieuw op transport gezet werd; deze keer richting het proefdiercentrum in Zweden. Overigens voert Animal Rights op zaterdag 24 april, Wereldproefdierendag, actie tegen de apenhandel.

Welzijnsdagboek

Het Karolinska Institutet is wettelijk verplicht om een welzijnsdagboek over de apen bij te houden. Djurrättsalliansen heeft via een informatieverzoek inzicht gekregen in het welzijnsboek van Lynx. Daar valt uit op te maken dat Lynx het zwaar heeft: ‘Wonden rechterdijbeen, billen. Beetje wonden aan de staart. Strak. Wonden aan beide zijden van de buik. Beetje aftekende buik. Koude handen en voeten. Braken. Extreem gestrest, pols 236 slagen per minuut. Pijnlijk gezicht. Nieuwe zweren op de staart.’

Stuur de tantes met pensioen

Animal Rights sluit zich aan bij de oproep van Djurrättsalliansen om Lynx en de andere apen met pensioen te sturen. “Stuur de apen naar een gespecialiseerd opvangcentrum zodat ze nog kunnen genieten van een pensioen zonder zorgen. Dat is het minste wat je kunt doen,” aldus Animal Rights oprichter Robert Molenaar. Je kunt de petitie hier tekenen.

Persbericht Animal Rights