Naar aanleiding van een verhaal in de Gelderlander en de begeleidende beelden over een mislukt afschot van twee taurossen in natuurgebied Keent bij Grave, dient Animal Rights een handhavingsverzoek in bij de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit (NVWA). Op de beelden, gemaakt door een klokkenluider, is onder andere te zien hoe twee taurossen – grote runderen – vorig jaar juni uiterst onkundig werden afgeschoten en pas na een tijd bezweken.

taurossen
Tauros (uiterlijke reconstructie van de oeros) | Foto: Henri Kerkdijk-Otten/Wikipedia

Het verhaal gaat dat de stieren met elkaar gevochten hadden, ernstig gewond waren en daarom afgemaakt dienden te worden. De dieren vallen onder de verantwoordelijkheid van Stichting Taurus en lopen op terrein van het Brabants Landschap. Kuddebeheerder Oscar Campana zegt tegen de Gelderlander:

“Het ging om een noodsituatie. De stieren hadden met elkaar gevochten en hadden elkaar ernstig verwond. Omdat onze vaste schutter niet acuut kon komen, kwamen we via via bij een jager terecht. Door onervarenheid van de jager liep dat niet zoals het hoort, maar de dieren hebben niet onnodig lang geleden. We hebben adequaat gehandeld binnen alle omstandigheden.”

 

 

Dat de dieren niet onnodig geleden hebben is echter onzin, want bij een adequaat schot (kopschot) was er geen sprake van uitgesteld sterven; dan waren de taurossen op slag dood geweest. De stichting spreekt zichzelf dan ook tegen, aangezien men aangeeft niet meer met deze ‘jager’ in zee te gaan.

taurossen.
De NVWA zegt op basis van deze beelden tegen de Gelderlander dat hier mogelijk sprake is van ‘ernstige aantasting van dierenwelzijn’, maar weigert voor de camera te reageren, aldus Animal Rights. Campagneleider Erwin Vermeulen:

“De NVWA heeft een slechte staat van dienst als het aankomt op handhaven van de wet aan de hand van beelden. Door middel van dit handhavingsverzoek willen we voorkomen dat deze zaak in de doofpot belandt.”

Deze stellingname wordt door de NVWA tegenover de Gelderlander bevestigd:

“We kunnen geen boete uitschrijven op basis van een filmpje. Wij moet de overtreding zelf vaststellen en anders nader onderzoek doen.”

Of dit nadere onderzoek naar de misstanden gaat plaatsvinden is vooralsnog niet bekendgemaakt. Ook Staatsbosbeheer laat gebieden door Stichting Taurus begrazen, maar ziet nog geen reden voor een onderzoek. Men wacht af wat de bevindingen zijn van de NVWA, zo meldt de Gelderlander. De klokkenluider, een oud-werknemer, reageert:

“Er wordt op een onprofessi­o­ne­le manier gewerkt, waardoor dierenwel­zijn vaak onder druk staat.”

oeros
Zo zag de oeros er waarschijnlijk uit | Afbeelding: publiek domein

Geen pottenkijkers gewenst bij afschot taurossen

Animal Rights wil natuurliefhebbers erop wijzen dat de grote grazers die in natuurgebieden rondzwerven na een leven als ‘grasmaaier’ en landschapsverfraaiing ook ‘gewoon’ gedood worden. Dit gebeurt door afschot, omdat het vangen en vervoeren naar het slachthuis te stressvol zou zijn. Gezien de mislukking van vorig jaar is het begrijpelijk dat de beheerder aangeeft liever geen pottenkijkers te hebben als het afschot plaatsvindt:

“We hebben niets te verbergen, maar publiek is niet handig bij het schieten van grazers.”

Erwin Vermeulen waarschuwt voor mooie praatjes:

“Wildernisvlees’ wordt vaak gepromoot als het ultieme scharrelvlees, maar, zoals uit deze Tauros-beelden blijkt, komt ook hier regelmatig veel leed bij kijken.”

Bronnen:

Rechter tegen NVWA: undercoverbeelden mee in handhaving

©AnimalsToday.nl BVR