De regering van Nieuw-Zeeland staat op het punt de exporthandel van levende dieren naar China te beëindigen. Naar verluidt neemt de regering hierover deze week een definitieve beslissing, waarmee een einde zal komen aan veel dierenleed.

Nieuw-Zeeland stop export levende dieren naar China
Verdronken rund na kapseizen schip in september 2020 | Foto: screenshot video TVNZ 1 News

De veetransporten over zee kwamen afgelopen september in de schijnwerpers te staan nadat een vrachtschip met vee na het verlaten van havenstad Napier kapseisde in de Oost-Chinese Zee. Daarbij kwamen bijna 6.000 runderen en 41 bemanningsleden om, waaronder twee Nieuw-Zeelanders. Daarna kwam de regering met een tijdelijk exportverbod van levend vee, maar stond de export eind vorig jaar weer toe met beloften van ‘verbeteringen in het proces’. Het betreft export van Nieuw-Zeeland naar China.

Nieuw-Zeeland stop export levende dieren naar China
Aankomst vee in de haven van Napier | Foto: screenshot video TVNZ 1 News

Er vond echter een maandenlang onderzoek plaats door een televisieprogramma van TVNZ en dat legde veel misstanden en dierenleed bloot. Dit leidde uiteindelijk toch tot het besluit de export van levend vee te verbieden.
.

.
Boeren zijn vanzelfsprekend tegen het exportverbod van vee naar China, maar tegenstanders zetten grote vraagtekens bij het welzijn van de dieren tijdens de reis over zee – en als ze eenmaal in China zijn aangekomen. Dr. John Hellstrom, dierenarts en voormalig hoofd dierenwelzijn van het Ministry for Primary Industries (MPI) in Nieuw-Zeeland:

“We halen dieren uit een omgeving in Nieuw-Zeeland waar ze een redelijk goed leven hebben en sturen ze naar plaatsen waar ze een behoorlijk waardeloos leven leiden en daarbij onderwerpen we ze aan een reis die vanuit welzijnsoogpunt steeds stressvoller wordt. (…) Het is een handel die we jaren geleden hadden moeten beëindigen.”

Exporteur Dave Hayman stuurt al 20 jaar levend vee naar het buitenland en lobbyt intensief om door te gaan, want boeren zouden te veel dieren hebben:

“Boeren hebben overtollige dieren om te verkopen en als we ze niet exporteren, is de kans groot dat die dieren op zeer jonge leeftijd worden geruimd. Het zou verschrikkelijk zijn voor onze boeren om die optie (export – red.) niet te hebben.”

Vorig jaar werden bijna 110.000 runderen vanuit Nieuw-Zeeland naar China geëxporteerd. Dat is bijna een verdrievoudiging ten opzichte van het jaar ervoor. In 2019 bedroeg de waarde van de export van vee 54 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar (32,1 miljoen euro). Dat is slechts 0,1 procent van de totale waarde van de export van ‘primaire producten’ uit Nieuw-Zeeland.

Nieuw-Zeeland stop export levende dieren naar China
Nieuw-Zeeland stop de export van levende dieren naar China Foto: screenshot video TVNZ 1 News

China zou middels een brief door de regering van Nieuw-Zeeland op de hoogte gebracht zijn van het exportverbod, waarbij er sprake zou zijn van een afbouwperiode die twee jaar duurt.

Bron:

Maandenlange helse zeetocht voor nog eens 1.700 runderen

Opnieuw Spaans vee gedood na maandenlange reis op zee

©AnimalsToday.nl BVR