Milieuorganisaties maken zich zorgen over de sterke toename in de handel van wilde dieren in Mexico.  Zo maakte het Center for Biological Diversity afgelopen week in een rapport bekend dat de deze handel erg uit de hand loopt in Mexico. De ongecontroleerde markt in wilde dieren vormt het probleem, meldt de organisatie in het rapport.

handel in wilde dieren
Foto: Pexels.com

De kwestie wordt mede veroorzaakt door een gebrek aan sancties en de afwezigheid van een politieke wil om actie te ondernemen. Inmiddels heeft de milieuorganisatie bekend gemaakt dat zij een aanklacht over de gebrekige regelgeving omtrent de handel in wilde dieren hebben ingediend bij de Mexicaanse overheid.

Wetten

Mexico heeft momenteel wetten ingevoerd om de handel in beschermde diersoorten tegen te gaan, maar er zijn weinig tot geen straffen voor het breken van de regels. Onderzoekers van het Center for Biological Diversity hebben tijdens hun onderzoek lokale markten bezocht om er achter te komen hoe de handel nou precies werkt. Uit hun onderzoek blijkt dat toekans, apen, beren en zelfs jaguars in het openbaar verkocht worden op sites zoals Facebook, Instagram en TikTok. Dit gebeurt vaak onder het mom van een vals profiel, waardoor het voor de autoriteiten moeilijk te achterhalen is wie er achter het account zit.

“De laatste jaren is het aantal lokale oorspronkelijke diersoorten in Mexico hard gedaald door de toenemende vraag naar dierlijke producten vanuit China”, meldt het rapport.

Meeste biodiversiteit

Mexico is een van de landen met de meeste biodiversiteit en is een van de weinige landen met de term ‘megadivers’. Dit houdt in dat ongeveer 10 tot 12% van de wereldwijde diersoorten in het land leeft. De illegale handel in diersoorten heeft echter een onherstelbaar effect op de ecosystemen in het land. Het rapport benadrukt dat de laatste jaren het aantal lokale oorspronkelijke diersoorten in Mexico hard gedaald is door de toenemende vraag naar dierlijke producten vanuit China.

jaguar
Jaguar | Foto: publiek domein

Deze illegale handel in wilde dieren wordt mede gefaciliteerd door de georganiseerde misdaad, en heeft een geschatte jaarlijkse waarde van 100 miljard Amerikaanse dollar. Verschillende populaties inheemse soorten zoals de vaquita, totoaba, brulaap en zeekomkommers staan hierdoor erg onder druk. In het rapport wordt ook vermeld dat Mexico vroeger een speciaal openbaar ministerie had om de handel in wilde dieren via internet de kop in te drukken. De overheid is in 2019 echter gestopt met de financiering, wat de wilde dieren geen goed gedaan heeft. Deze bezuinigen op dit overheidsorgaan dat verantwoordelijk is voor het controleren en inspecteren van de verkoop in wilde dieren heeft er daarom voor gezorgd dat het probleem maar blijft groeien de komende jaren.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Daan de Boer