De ergste droogte in meer dan veertig jaar in Kenia zorgt voor de dood van honderden dieren. Dat zei de Keniaanse minister van toerisme bij een persvoorlichting afgelopen week.

Droogte
Foto: Pexels.com

De intense droogte waar het land momenteel mee kampt, zorgt voor massale sterfte onder wilde dieren. Van februari tot oktober registreerden autoriteiten de dood van 512 gnoes, 381 zebra’s, 205 olifanten, 51 buffels en 12 giraffen door de droogte. Niet alleen wilde dieren hebben last van de droogte, tot nu toe zijn er al meer dan 2,5 miljoen koeien en schapen gestorven. Volgens de ICPAC, een organisatie die zich bezighoudt met het voorspellen en aanpakken van klimaatproblemen, komt de droogte doordat het regenseizoen voor de vijfde keer op rij is mislukt.

“De droogte heeft geleid tot sterfte van dieren in het wild, voornamelijk herbivoren. De sterfgevallen zijn veroorzaakt door uitputting van voedselbronnen en watertekorten”, aldus  de Keniaanse president van toerisme, Peninah Malonza.”

Vatbaar

Zebra’s en gnoes zijn erg vatbaar voor de droogte. Maar ook jonge olifanten lopen extra risico, omdat ze niet bij hogere voedselbronnen kunnen komen. Niet alleen een tekort aan eten vormt een probleem, want olifanten drinken zo’n 240 liter water per dag. Met de droogte wordt het steeds lastiger voor de dieren genoeg water binnen te krijgen. De afgelopen maanden heeft de regering drie miljoen dollar uitgegeven aan het verstrekken van voer en water aan dieren in nood. Zo verspreiden ze hooi in de leefgebieden van de dieren en distribueren ze watervoorraden.

“De karkassen van olifanten, zebra’s, gnoes en nog veel meer wilde dieren liggen verspreid in onze parken”, aldus de Keniaanse president William Ruto.

Klimaatcrisis

President William Ruto noemde de enorme gevolgen van klimaatverandering een ‘levende nachtmerrie’ voor mensen in heel Afrika tijdens de klimaattop COP27 in Egypte. Eerder dit jaar waarschuwde het Intergouvernementeel Panel over klimaatverandering van de Verenigde Naties dat tientallen miljoenen mensen in Afrika getroffen zouden worden door een toekomst vol droogte, ziekte en ontheemding als gevolg van de opwarming van de aarde.“Afrika draagt minder dan drie procent bij aan de vervuiling die verantwoordelijk is voor klimaatverandering, maar wordt wel het zwaarst getroffen door de klimaatcrisis”, zei de Keniaanse president tegen andere wereldleiders.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma