Uit het Verenigd Koninkrijk komen heugelijke berichten dat de corona lockdown leidt tot minder aangereden egels. Althans, dat lijkt het geval, want plotseling zien veel meer mensen egels rondscharrelen op zoek naar slakken en een partner.

lockdown
Er worden minder Britse egels doodgereden dankzij de lockdown | Foto: publiek domein

Wie kent het verdrietige beeld niet: aangereden egels die de klap niet hebben overleefd. In het VK geldt door het coronavirus een lockdown en daardoor is er aanzienlijk minder verkeer, wat de egelpopulatie goed blijkt te doen. Natuurliefhebbers constateren dat er sinds de lockdown veel meer egels waargenomen worden, al speelt ook een rol dat mensen hun tijd vaker besteden aan tuinieren.

Egel op een donker plekje | Foto: publiek domein

Egels verdienen onze aandacht, want ze worden in zowel het VK als in Nederland steeds zeldzamer. De grootste bedreiging is het verdwijnen van hun (over)leefwereld – heggen, struikgewas, rommelige hoekjes – die plaats moeten maken voor schuttingen en betegelde tuinen. Maar zelfs als er een mooie heg is met opgewaaid blad, wat meer gras en takken om in te overwinteren, dan komt er in het najaar alsnog  iemand langs met een bladblazer langs.
.

Vogelbescherming: Dump de bladblazer!

.
Door de vele tegel- en grindtuinen vinden egels en vogels ook minder voedsel, zoals insecten, slakken en regenwurmen, ook niet geholpen door toegenomen droogte en bloedhete zomers, net zoals de algehele insectensterfte van afgelopen decennia.

Egels eten ook bosaardbeien | Foto: publiek domein

Hoewel de egelstand de laatste jaren achteruit holt wordt het dier nog niet door de IUCN, noch door Nederland als bedreigd of gevoelig geclassificeerd. In het westelijk deel van Nederland is de egel echter vrijwel geheel verdwenen en volgens Egelbescherming Nederland gaat het extreem slecht met de dieren:

“Exacte cijfers zijn lastig te geven, omdat het solitaire, schuwe nachtdieren zijn. Maar we vrezen dat er nog maar een paar duizend dieren in Nederland te vinden zijn. De conditie en de gemiddelde leeftijd van de dode egels die we aantreffen, nemen ook snel af.”

Omdat egels bij ons later uit hun winterslaap komen dan in het VK, zijn hier nog geen tekenen waar te nemen dat het afgenomen verkeer minder verkeersslachtoffers veroorzaakt, aldus de Egelbescherming. En tegen de tijd dat de samenleving hopelijk weer wat op gang komt ontwaken onze egels net uit hun winterslaap, om op zoek gaan naar voedsel en heel belangrijk: een partner. Het is te hopen dat ze daarbij, al snuivend, niet onder een auto komen.

Egels eten graag kattenvoer, maar geef ze nooit melk, enkel water | Foto: publiek domein

Het dringende advies luidt om voorzichtig te zijn in tuinen, waar egels zich kunnen ophouden in hoog gras, onder heggen en in dichtbegroeide hoekjes. Gebruikmaking van grasmaaiers en tuingereedschap kan egels ernstig verwonden en hun slaapplek vernielen. Ook broeden er nu vogels in heggen, bomen en struiken, die bij wet niet verstoord mogen worden. Oplettendheid en respect voor dieren in tuinen en parken is geboden.
.

  • Lees ook:

Help egels de zomer door

.
Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel