61 honden zijn gered van een gruwelijk einde in een Cambodjaans slachthuis. Een busje met honden werd onderschept door de politie die onderweg was naar een slachthuis, waar de dieren anders als vlees waren geëindigd. De Cambodjaanse politie, in samenwerking met de landbouwdivisie, handhaafden met deze redding het verbod op het verhandelen en slachten van honden voor vlees dat in 2020 inging in de provincie Siem Reap.

honden
61 honden gered op weg naar slachthuis Cambodja | Foto: Facebookpagina Four Paws

De honden werden in barbaarse toestanden aangetroffen: tegen elkaar aangedrukt en over elkaar heen liggend in verwrongen posities zaten ze vast in zes krappe kooien. Ze konden zich nauwelijks bewegen, waren extreem gestrest, en vele hadden al dagen niet gegeten of gedronken en waren oververhit geraakt. Nadat de politie de honden had gevonden, werden de dieren onmiddelijk bevrijd uit de overvolle kooien en werd de chauffeur gearresteerd.

Een nieuw begin

Dankzij de dierenrechtenorganisaties Four Paws International, Paw Patrol Cambodia en Animal Rescue Cambodia is de groep honden – die voornamelijk bestaat uit jonge zwerfhonden en gestolen huisdieren – ondergebracht in een noodopvang. Hier kunnen de dieren weer vrij bewegen en ontvangen ze voldoende zorg en voeding. Ook heeft een team van dierenartsen ze inmiddels gevaccineerd en behandeld aan hun verwondingen. Volgens één van de dierenartsen, Dr. Katherine Polak, verkeerden de honden in kritieke toestand, maar krijgen ze nu alle ruimte om te herstellen:

“De meeste zijn nog jonge honden en vertoonden verschijnselen van ernstige oververhitting en uitdroging. Het is nog onduidelijk hoelang de honden in het busje hebben gezeten of hoelang ze zijn vastgehouden voordat ze werden vervoerd. Ze waren allemaal extreem uitgehongerd en hadden waarschijnlijk al dagen niet gegeten. We zijn momenteel een plek aan het creëren waar de honden veilig kunnen herstellen totdat we voor hun allemaal een nieuw thuis hebben gevonden. Deze eerste redding zendt hopelijk een duidelijk signaal uit naar smokkelaars dat het handelen in hondenvlees niet meer getolereerd wordt.”

Verbod op hondenvlees

Dit is de eerste onderschepping van gestolen en gesmokkelde honden sinds het verbod op het verhandelen en slachten van honden voor consumptie is ingegaan in de provincie Siem Reap in juli vorig jaar.

Siem Reap is de eerste Cambodjaanse provincie die de handel in hondenvlees verbiedt, maar speelt helaas nog steeds een grote rol in het slachten van honden voor vlees. Uit een onderzoek van Four Paws blijkt namelijk dat naar schatting nog steeds 3.750 honden per maand illegaal gesmokkeld worden vanuit het gebied. Vaak worden de dieren naar slachthuizen in Kampong Cham, Kampong Thom en Skun gebracht, waar ze op gewelddadige en wrede wijze aan hun einde komen. Ze worden hier verdronken, doodgestoken of opgehangen, hun vacht wordt verwijderd en het vlees wordt vervoerd naar één van de honderden restaurants in de hoofdstad Phnom Penh die hondenvlees op het menu hebben staan.

#GNvdD: Provincie in Cambodja verbiedt handel in hondenvlees

Positieve ontwikkelingen

De strijd is nog niet gestreden, maar gelukkig zijn er dierenwelzijnsorganisaties die zich volop inzetten om een einde te maken aan deze gruwelijkheden. Four Paws werkt namelijk al sinds 2018 samen met de Cambodjaanse regering om de handel in hondenvlees te voorkomen en is ervan overtuigd dat dit soort reddingen vaker zullen voorkomen. Ook heeft de organisatie een internationale campagne gestart in Cambodja, Vietnam en Indonesië om de handel in zowel honden- als kattenvlees tegen te gaan en een grootschalig verbod af te dwingen. Naar aanleiding van de campagne hebben dan ook al meer dan een miljoen mensen een petitie getekend. Ook zijn andere gebieden inmiddels bezig met het invoeren van een verbod, zoals de Indiase deelstaat Nagaland en de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Naar verwachting zullen dan ook meer gebieden volgen en zal de illegale handel verder bemoeilijkt worden.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Savanna Breitenfellner