De Cambodjaanse provincie Siem Reap verbiedt nu het verhandelen en slachten van honden voor vlees. Siem Reap is de eerste provincie in het land die een verbod invoert. Beleidsmakers van de provincie vinden dat honden loyaal zijn, het terrein kunnen bewaken en kunnen helpen bij het leger.

hondenvlees
Provincie in Cambodja verbiedt handel in hondenvlees | Foto: Pixabay

Hotspot

Volgens dierenorganisatie VIER VOETERS is de provincie een hotspot voor het eten en verhandelen van hondenvlees. Per jaar worden er zo’n drie miljoen honden geslacht voor consumptie. Tea Kimsoth, gedeputeerde van landbouw, bosbouw en visserij, zegt dat de vraag naar het vlees voornamelijk door buitenlanders komt:

“Hondenvlees is een stuk populairder geworden sinds er toeristen zijn.”

In restaurants kunnen toeristen verschillende maaltijden met hondenvlees krijgen. Deze ontwikkeling vond Kimsoth alarmerend, en dus werd het tijd voor actie.

Het verbod

Iedereen die nu gepakt wordt voor het verkopen van hondenvlees moet een overeenkomst ondertekenen met de belofte het niet weer te doen. Als dat wel gebeurt, krijgen ze een boete. Deze boetes zijn vooral bedoeld voor restaurants. Katherine Polak, directeur van de VIER VOETERS Zuidoost-Azië afdeling, noemt het verbod historisch. “We hopen dat Siem Reap een voorbeeld zal zijn voor de rest van het land,” vertelt ze. Ook in andere landen wordt de industrie langzaam afgebouwd. In juni is een verbod op de verkoop van hondenvlees in een Indiase deelstaat aangekondigd en ook de Vietnamese hoofdstad Hanoi werkt aan het uitbannen van de handel.

#GNvdD: Indiase deelstaat Nagaland verbiedt verkoop van hondenvlees

Hondenvleesconsumptie

Ondanks talloze campagnes tegen het eten van hondenvlees, wordt het nog steeds verhandeld en gegeten in delen van Laos, Vietnam, Cambodja en Thailand. In Vietnam wordt het meeste hondenvlees geconsumeerd, omdat sommigen geloven dat het eten van hond geluk brengt of bepaalde gezondheidseffecten heeft.

Lijden

De dieren worden van straat geplukt, soms nog met de halsband om, en vervolgens in kleine kooitjes gestopt met andere honden. Ze kunnen zich amper bewegen, zijn erg gestrest en krijgen geen water. Veel mensen die het vlees eten geloven dat het vlees “lekkerder” is als het dier heeft geleden. De dieren worden dan ook vaak gemarteld en op wrede wijze geslacht.

hondenvlees
Foto: Pixabay

Volksgezondheid

Doordat er geen overheidscontrole is, zijn de omstandigheden in slachthuizen zeer onhygiënisch, waardoor ziekten zich ook snel kunnen verspreiden. Doordat er veel bijtincidenten in slachthuizen zijn, heeft Cambodja veel gevallen van hondsdolheid. Daarnaast daalt de immuniteit van verschillende hondenziektes omdat gevaccineerde honden van straat gehaald worden.

Illegale handel

De illegale handel in hondenvlees gebeurt onder leiding van een internationale maffia en corrupte ambtenaren. Het werd al snel een erg lucratieve markt, waarbij zeer arme mensen makkelijk geld konden verdienen met het vangen van honden.

Verbod op verkoop hondenvlees in stadscentrum Hanoi

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma