Volgens betrouwbare bron zijn er gisteren 1900 biggen om het leven gekomen door de stalbrand in het Gelderse Netterden, niet ver van de Duitse grens. De politie bevestigde aan groep 1037 Against Animal Cruelty dat de brand is ontstaan in de luchtwasser.

stalbrand Netterden 1900 biggen dood
Brand in de luchtwasser | Foto: 1037 Against Animal Cruelty

1037 Against Animal Cruelty maakte beelden van de brand en hoorde bij een wegafzetting van de politie dat de brand ontstaan was in de luchtwasser, de installatie die de gassen uit de mest en urine moet afvoeren om te voorkomen dat de dieren stikken. De brand zou moeilijk te blussen zijn geweest, zo meldde de brandweer. Het vuur ontstond aan het eind van de ochtend en was rond 15 uur onder controle.

stalbrand Netterden 1900 biggen dood
1900 biggen vinden de dood in Netterden | Foto: 1037 Against Animal Cruelty

Het is niet bekend of de varkens direct door het vuur omkwamen of vooral door het uitvallen van de luchtwasser. Er is weinig tijd voor nodig om te stikken wanneer de luchtverversing uitstaat; de dieren komen om door de rook of door de mestgassen (methaan en ammoniakgas). Aangezien de stallen nog overeind stonden is het aannemelijk dat de 1900 biggen door verstikking om het leven kwamen, maar dit is niet bevestigd.

stalbrand Netterden 1900 biggen dood
Netterden, 01 02 2021 | Foto: 1037 Against Animal Cruelty

Het precieze aantal dode varkens was aanvankelijk onbekend. Er circuleerde op internet een aantal van 200, maar dat bleek volledig uit de lucht gegrepen. Later werd dit vanuit betrouwbare bron bijgesteld naar 1900, zo meldt 1037 Against Animal Cruelty. Op het terrein staan meerdere stallen aan elkaar gekoppeld, die in totaal 9000 varkens huisvesten.

Onderstaand verslag werd gemaakt door Omroep Gelderland:
.

.
Al tijdens de brand werd door 1037 Against Animal Cruelty bij het bedrijf een transportwagen waargenomen om nog levende varkens weg te halen en naar de slacht af te voeren.

stalbrand Netterden 1900 biggen dood
Nog tijdens de brand worden varkens van het bedrijf weggehaald voor de slacht | Foto: 1037 Against Animal Cruelty

Bronnen:

©AnimalsToday.nl BVR