Twee jonge tijgers uit de Syrië zijn maandagavond aangekomen het opvangcentrum Felida Big Cat Centre in Nijeberkoop (Friesland). De dieren werden eerder dit jaar gered uit dierentuin Magic World in het door oorlog geteisterde gebied rond Aleppo.

Twee jonge tijgers
Tijgerwelpje | Foto: Wikimedia Commons

De twee tijgers, Sultan (een mannetje) en Sayeeda (een vrouwtje) hebben in Felida Big Cat Centre zowel een binnen- als buitenverblijf. Hier krijgen de dieren de rust en medische zorg die ze nodig hebben, om hun angsten en trauma’s te verwerken.

Dr Amir Khalil, dierenarts van Vier Voeters die verantwoordelijk was voor de reddingsactie:

“Ik ben blij om te zien dat het goed gaat met de tijgers. Aangezien Sayeeda en Sultan nog erg jong zijn, gaan we ervan uit dat ze in de Syrische dierentuin zijn geboren tijdens de oorlog. Hun ouders zijn waarschijnlijk uitgehongerd of gedood door bomaanslagen. Toen we ze redden, waren de broer en zus uitgehongerd en zaten ze vol met parasieten. Sultan heeft zelfs een hartaanval gehad, maar gelukkig konden we hem redden.”

Het opvangcentrum in Friesland is niet toegankelijk voor publiek. De verwachting is dat Sultan en Sayeeda hier zo’n twee jaar blijven. Wanneer ze voldoende zijn hersteld, zullen ze worden overgebracht Lionsrock Big Cat Sanctuary in Zuid Afrika, waar ze tot hun dood kunnen blijven.

Dierenreddingsorganisatie Vier Voeters redde de twee tijgers, samen met elf andere dieren in juli uit de troosteloze dierentuin in Syrië. Vijf leeuwen, twee tijgers, twee Aziatische zwarte beren, twee hyena’s en twee honden kregen een nieuw leven. Leeuwin Dana beviel vlak na de reddingsactie van een welpje.

Bron: Nu ©AnimalsToday Monique van Dijk Armor